Добър сухостоен период-много коластра и здрави телета

0

време за четене: 2 минути

Една крава, която е имала осигурен добър сухостоен период, след отелването, още при   първото доене дава пет – шест литра коластра.
Балансът на катиони и аниони играе основна роля за това. Съотношението на катиони и аниони във фуража определя катионно-анионовия баланс. Този баланс има подкисляващ или буфериращ ефект в кръвта. Ако баланс е твърде нисък, кравата дава твърде малко коластра и започва да отслабва при лактацията. Ако  баланс е твърде висок, производството на коластра е твърде високо и има по-голям шанс за заболяване на органите продуциращи мляко.
Високото производство на коластра означава по-ниска концентрация на антитела, или имуноглобулини и следователно по-ниско качество на коластрата за телето, и от тук най-вероятно проблеми за телето.

Хранене в последния период на бременността се явява, като един от най-важните фактори, както за развитието на телето, така и за бъдещата основна дейност на кравата- млекопроизводство.
Храненето и минералните добавки през последния месец на бременността, са важни за успешното отглеждане на млади животни. В тази фаза, кравата се нуждае от допълнителни витамини и минерали за растежа на телето, образуването на коластра и собствената поддръжка.
Недостатъците в например на витамин Е и селен, се изразяват в мускулна дистрофия или слаби телета. Вкусната, прясна храна, също е от съществено значение, което трябва да се има в предвид. Храната не трябва да е твърде богата на енергия и протеини в рамките на 12-13% суров протеин. Ако суровото съдържание на протеини е твърде високо (> 14%), производството на коластра  е прекалено високо след отелване. Видът на протеина също е много важен. Съотношението между бърз и бавно ферментиращ протеин също е много важно за доброто качеството на коластрата.
Оптимизирайте сухостойният период,  проверете дали вашите пресушени крави консумират това, което им се дава. При проблеми се консултираите с вашия диетолог. Ако направите всичко, както трябва, това ще доведе до производството на висококачествена коластра, жизнени телета и успешен старт за млекопроизводството на кравата.

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here