3 час / Михаил Михайлов: Големите ферми – основен производител на мляко / сп. “Агро пари”

В момента в Европа върви дебатът за развитието на земеделието през следващия програмен период. От ЕК непрекъснато слушаме за подкрепа на семейните ферми, малките стопанства. Аргументи в тази насока се излагат, колкото искаш. Неотдавна се внесе Меморандум от десетина асоциации, в които членуват малки и средни фермери. Вероятно ще последва и отговора на големите, и в крайна сметка, което е и логично, те ще получат това което искат. Все пак и те са производители, произвеждат и задоволяват с храни обществото. Внасят и големи данъци. При нас, както вече казах над 16% от млякото го произвеждат няколко големи ферми.
Така или иначе, големите се „пробудиха” преди финалът, и в момента проучат почвата и съвсем скоро ще излязат със своето мнение относно Новата ОСП, в частта ú за намаляване субсидиите за големите ферми. Всъщност  „битката” сега започва. Ако някой смята, че големите просто доброволно ще предадат завоюваното, просто много се лъже. Досега у нас няма ни вопъл и стон от този „отбор”. Всичко е съвсем нормално, и по правилата. Това са опитни играчи, които вероятно в последния момент, на последната права, ще нанесат своя „удар” за да излязат победители.
Повече ще вземе този, който може най-добре да аргументира и  защити исканията си, с допълнение и да може да произвежда повече.
И следва реторичния въпрос – кой произвежда повече продукция. Следва и не харесващия се на някой отговор – големите произвеждат много и качествено.
Така се очертават помощите занапред – даваш продукция, получаваш субсидия..

 При големите се стъпва по-уверено и с по-бърз ход се върви напред. Но при криза, една голяма ферма, може да фалира само за няколко дни. Все пак представете си, какъв мениджмънт трябва да има една ферма с 1000 крави. Най-малкото е раздаването на 10 т концентриран фураж и 25 тона силаж на ден. При другите по-бързо може да се реагира на ситуацията, могат и по-дълго време да се задържат на повърхността, макар и хванати за сламката.

Броят на кравите във фермите ще расте, и фермите мегаполиси ще стават все повече. Колкото и да не ни се иска да пишем така, това са фактите, това са реалностите, това е колелото на историята на говедовъдството, което се върти спазвайки в днешно време само правилата на бизнеса. Според статистиката, най-големите ферми, у нас се броят на пръстите на едната ръка. Става дума за ферми, в които се отглеждат над 1000 крави. Това са фермите в с. Овчарово обл. Добрич на Недко Митев, с. Добри дол обл. Видин на Димитър Зоров, гр. Поповица обл. Пловдив на братя Ангелови, с.Кортен обл. Сливен на Минчо Иванов и фермата в гр.Раковски.
Как, защо, кой и всички други въпроси, свързани със създаването на фермите вече нямат стойност. Фермите са факт, работят на пълни обороти, произвеждат много продукция, дават заплати, плащат си данъците и са също жестоко проверявани от контролните органи.

Например г-н Филип Малев от Сливен, собственик на ферма от 700 крави ми е казвал, че след една проверка, със заснемане на животните му, общият млеконадой пада за седмица поне със 700 кг дневно и задължително някой и друг счупен крак или изместени стави.

Михаил Михайлов

Следва продължение ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here