Десет години опит с геномна селекция

0

време за прочит: 3 минути

Govedovad.com: Много е интересно да четеш под даден материал, какво споделят животновъдите, били наши, били чужди. Разликата е тази, че нашите са по-преки, агресивни и по-шумни. Въпреки това, те също казват ценни неща по отглеждането на животните. Сега в момента интернет пространството започнаха да се появяват фермерите – блокари. Техните писания са също интересни. Прочетете нещо от един нидерландски фермер.

През последните десетина години започнахме по-масово да използваме геномни бици. За селекцията по отношение генотипа на майката, си говорим вече четири години и доколкото знаем има само две стъпки в тази посока у нас. Но нека прочетем, какво е написал този фермер. Изключително важно е да разберете как мисли един истински фермер за пълното използване на генетиката. Залагайки на новите неща, но опирайки се на проверените


Преди десет години, като член на Съвета за развъждане към  CRV, бях близо до действията за въвеждането на геномната селекция. Понастоящем геномните бикове обикновено се приемат като пълноценни бикове с ограничена надеждност.

В моето стадо използвам около една трета от белгийските бели сини бикове, една трета геномни бикове и една трета бикове, тествани от дъщерите им. Обичам да разнообразявам употребата на бикове, но използвам някои бикове от години.

Помолих помощника си да изчисли как се представят тези групи бикове в нашата ферма. Нека да започна с биковете Белгийско синьо. Това е най-добрата група в икономиката на бизнеса: ниски разходи, бърза доходност.

Винаги трябва да чакате по-дълго за резултатите от биковете на Холщайн. Миналата година доих 19 юници както от геномни бащи, така и от тествани по дъщерите бикове. От една страна дъщерите на Дано, Персуадер, Титан и Голдмар, от друга страна на Бернини, Галоре, Мербуа, Финал и Концерт. Доволен съм и от двете групи.

Юниците на по-старите племенни бикове дават средно 9780 кг мляко с 4,13% мазнини и 3,46% протеини. Юниците на геномните бикове достигат 9660 кг с 4,10% и 3,50%: почти същото. Също така за конформация има малка разлика със средно 82 точки и само една юница под 80.

Сега бихте могли да заключите, че младите геномни бикове не добавят нищо и че аз също мога да използвам само надеждни доказани бикове. Това обаче не се отнася за мен: някои от доказаните бикове, които използвам, първо използвах като бяха млади бици. Отглеждам крави, юници и млади животни от Роки, Солеро и Дано. И точно защото са били използвани като геномни бикове, те бързо имат много дъщери в разплодна стойност и висока надеждност.

Усещане за най-новата генетика

Използвайки също геномни бикове, аз запазвам усещането за най-новата генетика и това подкрепя моята селекция от доказани бикове. Очакванията и от двете групи обикновено се сбъдват.

Това се оказа и най-голямото предимство на геномната селекция: наистина безполезни бикове вече не се използват, както беше редовно в ерата на тестовите бикове.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here