Фермерите: Фермата в с. Маркавац

0

време за прочит: 3 минути

Една наша история в сръбски вариант.

Производство на краве мляко в село Маркавац – Сърбия.

Братята Бабич от с. Маркавац, което се намира близо до Велика Плана, отдавна са решили, че производството на краве мляко ще бъде тяхната дейност. Започнат скромно през 2006 г., а днес го правят много професионално. В момента те отглеждат около 50 крави от породата Симентал, които им дават средно 23 литра краве мляко.

 – „Фермата е построена през 2006 г. Тогава всъщност се отнесохме малко по-сериозно, за да се справим с това. Внесохме 32 глави от Германия, а днес 99% от кравите са от тази генетика. Имаме стабилна средна млечност от 23 литра, но има крави, които дават 40 литра мляко” – казва  Младжан Бабич.
– „Фермата има капацитет от 50 глави. Годишното съотношение на мъжките и женските телета е 50-50%, оставяме  мъжкте за угояване, а женските за разплод. Някои са оставени за нас за подмяна, а поради ограничен капацитет продаваме и юници, така че имаме много доволни клиенти. “
– добавя фермерът…

Доенето е автоматизирано, което допринася  млякото да бъде в допълнителен клас. Голямо внимание  отделяме на самата дажба. Ние обработваме около 1500 декара земя, което покрива нуждите на добитъка в нашата ферма.

Началото беше далече по-ярко от днешната ситуация.

И когато говорим за цената на кравето мляко, се позовахме и на началото, когато всичко изглеждаше по-позитивно и обещаващо, напомнят ни домакините.

 – „Трябва да призная, че сме доста разочаровани. Когато започнахме, всичко изглеждаше по-красиво, по-обещаващо, отколкото е днес. Очаквах по-добро бъдеще. Изглежда, че всичко върви бавно. Напредваме, виждате това, но като се има предвид колко труд и усилия сме вложили, това не е достатъчно. В онези години, когато започнахме, цената на кравето мляко беше 40 динара, еврото беше 80, а цената на петрола беше 79 динара. Половин евро беше литър мляко. Това беше тогава и никога до сега не се е променяло в повече. Настоящата цена на млякото е 39,80 динара /0.34 евро/” – допълва другият брат. – И целта е точно това: да се произведе мляко, да се увеличат количествата, тоест да се вземе максимумът, който това производство може да донесе. Само по този начин, всичко това, има някакъв смисъл.  Целта е да имаме общо 100 крави, заедно с тези за ремонт и продажба.
Нашата цел е един тон мляко на ден, защото мандрите плащат и на базата на количество, така че трябва да имаме мляко в по-голямо количество, за да получим по-добра цена.” 

ПЛАНИРА СЕ И НОВА ФЕРМА.
Братята се кандидатствали по програма за изграждане на ферма. Добрата новина е, че те са на 21-во място в класацията, но от една година чакат  разглеждане на програмата им. Тези трудолюбиви домакини казват, че в с. Маркавац е имало много повече крави, около 2000 глави, но днес този брой е намалял до едва 200. Да не говорим за младите хора в земеделието. Имат и по-голям брат, който също работи с тях, така че те са едни от малкото, които са решени да останат и да продължат да инвестират в земеделието.

Проблемът е и в работната сила, която просто не съществува, а целта е да се механизира всичко, което може да се направи, така че работата да се извършва навреме и качествено. Те също така добавят, че е необходимо да се мотивират и подпомогнат  хората, които искат да останат да работят в сектора.

Източник:novosti

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here