А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0
Анализ: производство мляко 01.01.- 30.10.2020

От началото на годината в млекопреработвателните предприятия са влезли 611 858 т сурово мляко от животните, които се доят в България – крави, овце, кози и биволици.
Съгласно Докладите на Агростат, това е мляко получено в нашите ферми. Внесеното сурово мляко, кондензирано мляко, мляко на прах не влизат в тези цифри. Това означава, че още от сега може да се каже, че ще надвишим миналогодишното производство за преработка от 677 785 т мляко.

Прочетете повече: ТУК


1 час / Михаил Михайлов: “Големите ферми – основен производител на мляко” / сп. ” Агро пари”

У нас, за големите ферми се говори винаги лошо. Обвиняват ги, че вземат големи субсидии, че парите им са паднали от някъде, че всички врати са отворени за тях и си оправят нещата по втория начин.
Не се говори обаче, колко работни места осигуряват, какви заеми имат и какви количества мляко произвеждат. Всичко е само догадки. Дори в сегашното време, когато се решават много неща за следващия период на ОСП, тяхната не се знае, каква ще е. Все пак големите са си големи, вървят напред и заемат все по-голям процент от производството на сурово мляко.

Прочетете повече: ТУК

2 час / Михаил Михайлов: “Големите ферми – основен производител на мляко” /  сп. “Агро пари”

Веднага следва въпросът, колко броя крави трябва да се отглеждат във фермата за да бъде тя рентабилна, и най-важното да изхранва семейството.

Прочетете повече: ТУК

3 час / Михаил Михайлов: “Големите ферми – основен производител на мляко” / сп. “Агро пари”

Броят на кравите във фермите ще расте, и фермите мегаполиси ще стават все повече. Колкото и да не ни се иска да пишем така, това са фактите, това са реалностите, това е колелото на историята на говедовъдството, което се върти спазвайки в днешно време само правилата на бизнеса. Според статистиката, най-големите ферми, у нас се броят на пръстите на едната ръка.

Прочетете повече: ТУК

4 час / Михаил Михайлов: “Големите ферми – основен производител на мляко” / сп. “Агро пари”

Всъщност, животновъдите трябва да свикват с олигарсите, както те наричат собствениците на големите ферми. Няма начин, има ги навсякъде. Вече ги има във всяка държава.
Мисля, че начело в класацията е Стефан Дюр, който в Русия произвежда в неговите стопанства 4000 т дневно мляко, което е два пъти колкото произвеждаме ние за един ден.. Така че, трябва да се търси баланса за съвместна работа с т.н „олигарси”.

Прочетете повече: ТУК


„Криста“ ЕООД: Млекозаместител Denkamilk Royal 30 за здрави и жизнени телета

Предимства на Denkamilk Royal 30:
 – Отлично съотношение на цена и качество;
– Висококачествени млечни суровини и високо енергийно съдържание;
– Спомага отличен начален растеж;
– С функционални добавки за максимална чревна защита;
– Лесно разтворим и с отличен вкус;

Прочетете повече: ТУК


Не парадирайте с думата селекция

Сега се появи нов термин – ферма под селекция. Ами какво като е под селекция. Доста ферми под селекция, миналата година не можаха да изпълнят изискванията за литри мляко, и бяха лишени от пълна субсидия.
Журналистите също обичат да „хвърлят” тази думичка, но едва ли тя е най-важната. Животновъдството си е направо „футболен мач” и резултата зависи от много фактори.

Прочетете повече: ТУК


Д-р Георги Чобанов / Профилактичната програма – панацея или нереалистични очаквания

Та…
Като говорим за държавната профилактична програма е добре да си даваме сметка, че от нея ще имат полза здравите ферми, а не толкова засегнатите от болести. Затова да не чакаме да ни каже, че във фермата е констатирана някоя болест по животните – да направим така, че болестта да не може да влезе! А това се постига с биосигурност, която е комбинация поне от знания, правила, желание и воля!

Прочетете повече: ТУК


Какво представлява пастьоризацията?

Чрез неколкократна пастьоризация (тиндализация, предложена от Джон Тиндал) е възможно да се получи напълно стерилен продукт. Състои се в нагряване на течността (като правило, в течение на 1 час) от три до пет пъти с промеждутъци от 24 ч. За това време спорите на бактериите, оживели при 100 °С, се развиват, и излезлите от тях вегетативни клетки загиват при последващото нагряване. Използва се за стерилизация на хранителни продукти.

Прочетете повече: ТУК


Преди да забременеят кравите

Много пъти сме писали и цитирали учени и фермери, че едно от печелившите билетчета в говедовъдството е нормалното и навременно заплождане на кравите. Много пъти сме писали – ако можете да отелвате кравите през интервал от 400 дни, е добре, ако е до 420 дни трябва да направите две неща – или да намалите този срок или просто да излезете от този бизнес. Ако отидете на повече от 430 дни – Вие просто сте удавник.

Прочетете повече: ТУК


Как да отбиваме телетата

При сравнение на внезапно отбити телета (спиране на млякото на 48-ия ден от раждането) с телета при 12-дневна фаза на отбиване (половина дажба на мляко между 36-ия и 48-ия ден от раждането) резултатите показват по-добър прием на стартерни фуражи и, по-добър растеж, веднага след отбиването при телетата, които са отбити постепенно.

Прочетете повече: ТУК


Добър сухостоен период-много коластра и здрави телета

Хранене в последния период на бременността се явява, като един от най-важните фактори, както за развитието на телето, така и за бъдещата основна дейност на кравата- млекопроизводство.
Храненето и минералните добавки през последния месец на бременността, са важни за успешното отглеждане на млади животни. В тази фаза, кравата се нуждае от допълнителни витамини и минерали за растежа на телето, образуването на коластра и собствената поддръжка.

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here