Осеменителите

0

Време за прочит:  3 минути

В животновъдството има една категория специалисти, които сме свикнали да наричаме “осеменители” – това са хората, които осеменяват кравите. С удоволствие ви предоставяме  тези специалисти, които сякаш са невидими, но и си вършат много добре работата.

Високият успех в осеменяването не е въпрос на късмет, а резултат от занаят, който може да се научи. Обучението е регламентирано и в Европа можете да станете техник по осеменяване, само ако сте завършили професионално обучение за фермер или свързана професия. В Германия обучението продължава четири месеца, шест седмици от които се учи в Берлин, последвано от двумесечен стаж, в който бъдещите осеменители придружават или са придружени от опитни колеги. Само тогава им е позволено да станат активни сами.
Разбира се, че има и изпит.

Работата на техника по осеменяване изисква много специализирани познания, сигурен инстинкт и висока степен на гъвкавост. Както при професията ветеринарен лекар, делът на жените в професията техник по осеменяване непрекъснато се увеличава. „Жените са във възход. Все повече жени се интересуват от професията техник по осеменяване

За собствениците на животни също има възможност да завършат курс за осеменяване на собствените си крави, който продължава само една седмица. След това, завършилите имат право да осеменяват собствения си добитък.

Собствениците на крави бързо забелязват колко сложно е всичко. И ако съберете какво струва съда с азот, курсът и спермата, това също не е особено привлекателно във финансово отношение.  Така че, повечето от завършилите курса фермери участват със знанията си и опита в първата част на процеса – откриване на разгонените крави и повикване осеменителят в най-подходящия момент за да има заплождане. Много пъти, фермера открива разгонената крава, връзва я в обора и се обажда на осеменителя. Ако има някакви проблеми по кравата, обикновено се слага цветна лента на глезена на животното и според цвета осеменителят получава информацията за въпросното животни. Обикновено осеменителят работи сам във фермата, без помощник или асистент. Всичко се върши, както е предадено по време на курса и практическите упражнения. Съответно всеки месец би трябвало  фермерът и осеменителя да направят разбор на свършеното и определят задачите и целите за настоящия месец.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here