Как да “разберем” кравите

0

време за прочит: 3 минути

Разбира се, че кравите не могат да говорят. Единствено папагалите говорят и то най-вече глупости или повтарят едни и същи думи. Имаме и такава популация хора, които си повтарят едно и също нещо в продължение на много годините и си живеят много щастливо.

Въпреки казаното, кравите могат да говорят със своите действия и поведение. Често, може да наблюдавате след доене, как крава се спира излизайки от доилната зала и чака приятелката си да излезе и двете да тръгнат заедно към водата и содата.
Скоро посетихме фермата на г-н Филип Харманджиев. В края на пасището имаше водоизточник. Някои от кравите отиваха да утолят жаждата си. Имаше дин бик, който като кавалер, съпровождаше всяка крава до водата. Всъщност, той целият ден играеше ролята на бодигард.
Интересно нали.
В друга ферма, край село Розино, две крави бяха денонощно заедно. Ако по някаква причина ги разделяха, те започваха да мучат, и не спираха докато не ги съберяха пак заедно.
Имайки в предвид изискванията за хуманно отношение и това, че трябва да се осигуряват  специални условия за отглеждане на животните, искаме не искаме ще трябва да научим и техния език.
Защото дори и да използваме сигналите, изпращани от животни към TGI35L системата, все нещо ще остане скрито.

Сред другите критерии, използвани за оценка на комфорта на говеда, можем да включим сигнали, изпращани от животни. Нека нашата задача бъде: да погледнем и да слушаме, а след това да преценим, дали нашата крава е здрава или нещо не е наред с нея.
Да приемем, че всяка крава винаги сигнализира за своето благополучие и здраве, чрез:

 – поведение,
– реакция на околната среда,
– езика на тялото
– физическо състояние.

Тези сигнали могат да се използват за оптимизиране на здравето, комфорта и резултатите от стадото. Усъвършенствайте се постоянно в наблюдението и оценката и намерете решения, които имат положителен ефект върху вашите крави и по този начин върху рентабилността на вашата ферма.

Животните ни изпращат сигнали по различни начини.

Попитайте се първо:
 – Какво виждам
– Каква е причината за това, което виждам?
– Какво означава това

Оценката на животно не е толкова лесно, колкото изглежда. Първо, изучете списъка на сигналите и ги запомнете. Всеки път, когато минавате сред кравите, първо изберете една от тях и я оценете според списъка с показатели за кравата в оптимално здраве и състояние.

След като оцените няколко крави по един и същи начин, ще започнете да разбирате какво е комфортът на кравите и ще видите проблеми, които трябва да бъдат решени.

 Сигналите от кравата

 • Поведение и мобилност – общо впечатление. Кравите трябва да създават впечатление, че са в голям комфорт и минимален стрес. Неравномерна стъпка и извит гръб ще означават, че имате ламинит или храносмилателни проблеми.
 • Телесно състояние – то говори много за дневната дажба. Кравите в много лошо или много добро състояние, не показват пълния си производствен потенциал.
 • Нормалната телесна температура е 38 до 39 o Студените уши могат да показват  проблеми с кръвообращението.
 • Крайници. Износването или формата на копитата се дължи главно на неправилното изхвърляне на торта, дължащо се на оборудването. Също така и на крави, които не са адаптирани към инфекциите на копитата.
 • Кравата трябва да преживя около 7-10 часа на ден. По-ниските стойности показват, че има проблем..
 • Изпражненията. Формата на фекалиите – слоят им не трябва да бъде твърде дебел или прекалено тънък. Фекалиите не трябва да съдържат неразградени остатъци от храната.
 • Реакция на околната среда (бдителност), кравата трябва да реагира смело на околната среда, кожата трябва да е лъскава и стомахът да е изпълнен.
 • Вратът не трябва да има бучки или ожулвания.
 • Поза. По време на храненето кравите със здрави копита стоят изправени и спокойни. Ходенето на пръсти или накуцвайки, са признак за лошо здраве на копита. Причината може да е недостатъчно фураж, лош под и недостатъчно грижа за копита. При коригиране на копитата трябва да се обърне специално внимание на долната им страна. Редовно оценявайте начина на придвижване на животните, като използвате точкова система.
 • Вимето, за да се оцени неговото здраве, трябва да бъде оценено след доене. Здравите цицки са  гъвкави, естествено оцветени. Основните причини за лошо здраве на вимето са:  лоша хигиена, неправилно функциониране на доилната техника или неправилно хранене.
 • Руменът трябва да се напълни с фураж. Лявата яма трябва леко да стърчи (румен). След натискане на румена с юмрук, той трябва да се свие около 10 до 12 пъти в рамките на 5 минути.
 • Дишане, нормалната честота е 10 до 30 вдишвания в минута. По-бързото темпо означава топлинен стрес, болка или треска.
 • Фитнес – оценете кравите си по отношение на телесният им вид в зависимост от етапите на лактация и размножаване.
 • Оценка на движението на кравите (локомоция) – тясна връзка със здравето на крайниците и ламинит.

Ламинитът е заболяване, срещано често, не само у нас, но и в цял свят. Засяга копитния живец, предизвиква непоносими болки и трайни деформации на съответния крайник. Обикновено, началото е със забележима куцота, която бързо се задълбочава, понякога за 3-4 часа един здрав кон, може да откаже изобщо да се движи. В острата фаза, се наблюдават и общи симптоми като мускулен тремор (треперене), безпокойство, силно ускорени пулса и дишане. В много случаи се повишава и телесната температура. Симптомите много напомнят на започваща колика. Апетитът изчезва, животните все повече се залежават

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here