Кравите се радват най-много на разговори на живо

0

Кравите искат да им се говори

Време за прочит: 2 минути

Преди много години, първото стадо от Холщайн в страната беше внесено в Правец. Дали там е било най- подходящото място е друг въпрос, но пък всички знаем кой е роден в Правец. През първите дни, гледачите забелязват, че приближат ли се към животните те стават нервни, ходят забързано и показват признаци на страх. На всяко подвикване реагират още по-раздразнени. След няколко дни пристига на  професор Захариев, за него време говедовъд номер едно за страната. След като го запознават с проблема, той се приближава до оградата и започва да им говори на английски и кравите се приближават до него, дори му позволяват да ги погали. Все пак добре е било, че кравите са родени в щат на Канада, в който се говори на на английски. Това се случило преди близо петдесет години. От тогава до сега, учените и фермерите винаги са наблюдавали процеса за комуникация с кравите.

 Последните изследвания показват, че кравите се наслаждават на звука на човешки глас. Те са по-спокойни когато слушат физическото присъствие на хората, отколкото когато слушат записан глас през високоговорител.

След месеци технологична комуникация, наложена от Covid-19, много хора пропускат физическите срещи. Това разбира се влияе на психиката им. Но ние не сме сами. Ново проучване показва, че кравите също предпочитат контакт лице в лице.
– „Кравите обичат да се галят, в комбинация да им се говори тихо – казва Аника Ланге от Университета по ветеринарна медицина, Виена, Австрия.  – Екипът от учени искаше да разбере дали кравите реагират по различен начин на звука на записаните гласове в сравнение с човек, който говори директно с тях. Работихме с група от 28 крави. Учените  сравняват ползите от галенето на животните, докато пускат запис на гласа на учен или ги галят, докато говорят директно с животните.

Установено е, че варирането в сърдечната честота  е голямо. Когато фермера се обръщат към кравата, сърдечната честота е по-ниска, отколкото след слушане на записан глас. Това показва, че кравите са си прекарвали добре, когато човек им говори и ги гали-  казват изследователите.

След това лечение сърдечната честота е била по-ниска, отколкото след слушане на записан глас. Те изпъвали вратовете си от удоволствие, затваряли очи, потрепвали с уши и пулсът им бил по-бавен.

„Знаем, че говоренето оказва влияние и върху производството на мляко и здравето на животните. Може да се смеят на фермерите, когато говорят с кравите си, наистина има ефект” – заключават изследователите.

Университет по ветеринарна медицина, Виена, Австрия

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here