Пред ЕС – протест на белгийските ботуши

0

Време за прочит: 3 минути

Белгийските фермери донесоха десетки чифтове гумени ботуши в сградата на Европейската комисия, в центъра на Брюксел, в знак на протест срещу общата европейска селскостопанска политика.

Тези ботуши, според организаторите на акцията, символизират “изчерпаното търпение” на вече съсипаните дребни фермери или тези, които ще бъдат принудени да спрат да работят, неспособни да издържат на конкуренцията с евтин внос или продукти на големи производители.

 – “Ботушите, изложени пред Европейската комисия, символизират изчезването на селското стопанство в Белгия. Всяка седмица се спират 18 ферми” – се казва в комюникето на Националния център за сътрудничество и развитие, който обединява десетки неправителствени организации в Белгия.

Според организаторите на акцията, Европейската комисия разпределя несправедливо субсидии в селскостопанския сектор, като се фокусира изключително върху размера на фермите.

Това не отчита естеството на производството, количеството и качеството на продукцията на дребните фермери, които носят значително по-високи разходи.

Освен това, фермерите са притеснени от предстоящата ратификация на споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур. Това споразумение предполага засилване на търговията, включително селскостопански продукти, със страните от общия пазар на Южна Америка – Аржентина, Уругвай, Парагвай и Бразилия. Така пазарите ще бъдат запълнени с продукти, произведени без да се вземат предвид новите климатични изисквания на Европейския съюз, смятат белгийските фермери.

 – “Всяка година Белгия и други европейски държави губят своите ферми. Това се дължи на факта, че селскостопанските политики не са адаптирани към нуждите на фермерите, както и на многобройните споразумения за свободна търговия” –  казват организаторите.

Оставяме този материал без коментар.

ИЗТОЧНИК: РИА НОВОСТИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here