Получават ли кравите достатъчно почивка

0

При  сегашните технологии е много трудно да се наблюдава индивидуално всяка крава, какво прави, и затова  науката се грижи с помощта на фермерите, да стигнат до точните изводи и вземат правилното решение. Освен това, всяка едно неизпълнение на програмата носи загуба. Дори няколкото крачки в повече или минута стоене в повече от предвиденото в чакалнята, също носят загуби. В момента ние не обръщаме внимание на това, но това време идва. Всичко, което участва в производството върви нагоре. Цените за съжаление стоят на една плоскост. Това означава, намалението на някои разходи за да се тръгне в някаква посока.  Колкото и да ни е чудно, един от факторите за по-добри доходи е почивката на кравите.

Съвременните млечни крави не получават достатъчно време за почивка – така започва доклада си един холандски експерт по говедовъдство пред британските фермери

Увеличаването на времето за почивка с пет часа на всеки 24, може да помогне на кравите да останат в стадото за две допълнителни лактации, според експерт по поведенчески добитък.

Съвременната млечна крава не получава достатъчно време за почивка и това съкращава продуктивния й живот, предупреждава холандският ветеринар Джоеп Дрисен.

Във фермите, където периодът на доене продължава четири или пет часа, кравите могат да получат максимум девет часа време за почивка.

„Ако можете да увеличите времето за почивка до 12 часа, кравата ще има една  допълнителна лактация или, ако можете да  увеличите времето за почивка до 14 часа, тогава имате възможността да увеличите времето за отглеждане на кравата с  две лактации“, каза г-н Дрисен.

Максималното време за доене от два часа е идеално. Неприемливо е кравите да стоят на бетон повече от два часа.

За да се постигне това, г-н Дрисен предлага фермерите да доят кравите на групи.

В Европа 20% от кравите на първа лактация се бракуват. За да се възстанови загубата е  необходими средно 18 месеца да се продава мляко от една крава, за да бъдат възстановени разходите за отглеждане на една юница.

Фермерите са отговорни стомаха на кравата винаги да са пълни. Информираността за тези признаци и отговарянето на основните изисквания на кравата за храна, вода, въздух, светлина, почивка и пространство могат да увеличат производството и да намалят разходите.

Меките и удобни легла са изключително важни за кравите – здравината на скакателните стави са добър показател, както за комфорта в обора, така и за абразивността на постелките.

Ако по-малко от 85% от кравите  лежат по едно и също време на леглата, фермерите трябва да разберат защо това е така и да отстранят  причините, които отблъскват кравите от леглата. Малките промени често са всичко, което е необходимо да се направи. Също така, препоръчва се на млекопроизводителите да си поставят месечна цел да подобрят един аспект на управлението на кравите, фуражите или помещенията.

Това може да включва по честото избутване на фуража по близо до кравата, така че кравите винаги да имат фураж. За да постигнете оптимален прием, осигурете 75 см фуражно пространство на крава: Много често фуражите не достигат до един или два часа след приготвянето им в миксера. Доброто разпределение на  фуража по цялата дължина на хранителната пътека ще ви даде повече мляко.

Джоеп Дрисен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here