Четири стъпала след раждането на телето

1

време за прочит: 3 минути

Независимо колко дълго сте отглеждали телета, важно е да осигурите добри условия за посрещане на всяко новородено. Съществуват четири основни елемента при грижите за новородените телета, които имат равностоен фактор за здраве и производителност. Управлението на тези четири момента с внимателна последователност, ще помогне да имате телетата за бъдещата производителност – независимо дали това бъдеще е в доилната зала или в месото.

Четирите стъпала, които трябва да направим и изкачим, за да имаме качествени телета. Кой са стъпалата.

 1. Раждане на телето.

„Влизането“ на телето в света може да има огромно влияние върху останалата част от живота му. Ето защо му осигурете здравословно раждане.

 • Оставяйте процеса на отелване да продължи възможно най-естествено. Избягвайте изкушението да вържете телето и да дърпате, ако кравата се тели нормално. Много важни биологични събития възникват по време на раждането – телето поема контрола на кръвоносната си система от майка си. Ако отелването налага интервенция, имайте предвид здравето на телето и кравата.
 • Помогнете на телетата при раждането, за да се уверите, че започват дишането веднага след скъсването на пъпната връв. Изчистването на ноздрите с чиста кърпа, разтъркване с чиста слама  ноздрите и / или изливане на вода на главата, са всички начини да се уверите, че новородените телета приемат този критичен пръв въздух веднага след раждането.

Изследванията показват, че е важно телетата да могат да седят изправени и да почиват на гръдната кост в рамките на 15 минути след раждането”. Ако телетата не могат да седнат, вероятно ще се нуждаят от допълнителни грижи. Обсъдете с вашия ветеринарен лекар, как можете да се подготвите за подпомагане на тези видове високорискови телета.

 1. Висококачествена коластра

Доставката на антитела за новородени телета – може да се постигне само чрез подаване на коластра или висококачествен заместител на коластра. Новородените телета трябва да постигнат ранен имунитет чрез успешен пасивен трансфер. Единственият начин да го придобият е чрез коластрата.

Има много литература, която обсъжда многото аспекти на коластрата, но “високите точки” са:

 • Получете  коластра възможно най-бързо след раждането. Коластрата постепенно намалява след раждането, а тя е единствената биозащита за телето в момента.
 • Захранете телетата с коластра  в рамките на 2 часа след раждането.Нейното количество трябва да се равнява на 10% от живото тегло на новороденото.
 •  Ако не е налице качествена майчина коластра, дайте на телетата  висококачествен заместител на коластрата, за да доставите най-малко 150 грама имуноглобулин (IgG).
 1. Оптимално хранене

Основно здравословна диета може да бъде постигната чрез няколко стратегии
Целите на програмата за хранене трябва да са насочени към нуждите на телето, съчетано с нуждите на вашата ферма. Например женските телета трябва да се хранят, за да достигнат зрелост при размножаване в целева възраст. От друга страна, мъжките телета трябва да се  хранят с цел преход към суха храна възможно най-бързо.

Другите неща за отлично хранене включват:

 • Разработете течна дажба с подходящ обем, общ протеин, мазнини, витамини и минерали. Помислете за това като за “течен ТМР”.
 • Изберете силно вкусно стартово зърно с протеиново ниво от поне 18%. Започнете да предлагате малки количества през първите дни от живота на телето..
 • Винаги осигурявайте  чиста, достъпна  вода от първия ден от живота на телето. Водата е критичен елемент за хидратацията, храносмилането и развитието.
 1. Идеална среда

Независимо дали  дома на телета е колиба, групово жилище или индивидуални клетки. Добре управляваните телета са чисти, сухи, жизнени и имат чист въздух, който да дишат.
Важно е да се запомни, че структурата на  жилището е само част от цялостната среда на телето”.
Не забравяйте:

 • Избор и управление на леглата. Чистото и пухкаво легло позволява на телето да лежи в топло гнездо. Опитайте се да използвате постелки без много прах и да държите телетата далеч от мокро легло.
 • Вентилация и качество на въздуха. Тъй като сезоните се променят, важно е да се помни, че нуждите от вентилация на телето също се променят. През зимата въздухът трябва да се обменя четири пъти в час, а през лятото – 40 пъти на час.
 • Хигиена. Всичко, от оборудването за хранене трябва всеки ден да се почиства и дезинфекцира. Изгответе с санитарна програма.
 •  Регулиране на студеното време. Чорапните якета могат да бъдат много полезни в студения климат.

 Ако отделите внимание и изпълните всяка от тези стъпки, това ще Ви помогне да изградите стабилна основа за новородени телета. Ако не поставите  едно от стъпалата, стълбата може да се разпадне.0

Например, телета без качествена коластра вероятно ще се сблъскат със здравословни проблеми, които не могат да поправят. Също така, перфектната дажба може да бъде компрометирана, ако тя се изхранва с мръсно оборудване.

Не е трудно да направите тези четири стъпала и да ги изкачите. Преди това ,водете си записи и се консултирайте с ветеринар.

Статията е написана в Университета на Уйсконси- люлката на млечното говедовъдство на САЩ

 

1 КОМЕНТАР

 1. Благодрая за статията. Третата точка е изключително важна, а като че ли е и най-неглижираната от хората. Дано достигне до повече хора статията!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here