АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Кочовете след кампанията

Ovce & Kozi.com: Кочовете, или може би е правилно да казваме овните, са най-проблемната категория животни в нашите стада. Обикновено за тях се сещаме когато ги видим между размърляните овце, пък те не искат да ги покриват. Почваме да се кълнем, че следващата година ще ги подготвим добре, ще ги храним с шоколади и вафли и те ще бъдат пищов.
Нищо подобно, историята се повтаря.
След като свърши кампанията по заплождането отново ги забравяме. Освен това, по изискване трябва да имаме един коч на 50 овце, за да се получи субсидията. В крайна сметка, един коч да не проработи или спермата му да е некачествена, другият поема неговите задължения и излиза от кампанията. Като непродуктивни животни им обръщаме най-малко внимание.

Прочетете повече: ТУК


Анализ: Производство месо – 01.09. 2020 г

За първите десет месеца на годината е получено месо в кланиците 52 054 тона /разбирай произведено в България, защото почти няма внос на живи животни за клане/.
Срещу 65 139 т през 2019 г. В това число влизат всички червени меса реализирани през кланиците – говеждо, агнешко, козе, биволско, свинско и еднокопитни.
От една страна изоставането е породено от кризата причинена от пандемията, но има и друга страна и това е по-малкия заклан брой животни за периода, а именно -20% и това се дължи най-вече на намаленото производство на свине.

Прочетете повече: ТУК


Отглеждане на овце – стрижбата

Стрижбата на овце трябва да се разглежда преди всичко като мярка за грижа, която повишава благосъстоянието на овцете. Поне веднъж годишно – в зависимост от породата и животновъдната система – овцете трябва да бъдат стригани в съответствие със Закона за хуманно отношение към животните. Като правило – особено при по-малки стада – овцете се стрижат веднъж годишно, обикновено от април до юни (за да се избегне топлинния стрес през лятото).
Защо се стрижат овцете:

Прочетете повече: ТУК


“Алфа микс” ЕООД / Вашето минерално блокче

Потърсете: ТУК


Няма сняг, но все пак е зима

В момента агнилната кампания стартира, но вече имаме и оагнени овце, които се доят. Други ще родят всеки момент. През зимата температурата пада и това обикновено има пряко въздействие върху млечната продуктивност, която намалява до степен, пропорционална на спада на стайната температура. За да се намали сериозността на проблема, ние трябва да предприемем някои действия, най-важното от което е да регулираме дажбата, давана през този период.

За да се разбере по-добре значението на състава на дажбата и количеството храна, давано по време на ниските температури, трябва да се вземе под внимание механизмът за регулиране на температурата на животното.

Прочетете повече: ТУК


ЕС – цена на агнешкото месо

Първите агнета у нас вече заблееха в кошарите и съвсем неусетно ще дойде и времето за продажба. Какви са цените на агнешкото месо през 48-та седмица на годината /от 23 до 29.11.т.т/

Цените на месото на тежките агнета продължава да растат, докато цената на по-малките агнета отново падна.
Средната цена на месото от по-големите агнета е било 604,5 евро/100 кг, увеличение с 0.7%, а цената на по леките е била 598,9 евро/100 кг и е намаляла с 0.7% в сравнение с предната седмица.

Прочетете повече: ТУК


Д-р Георги Чобанов / Стаден имунитет – модерната дискусия!

Уважаеми животновъди,
Дискусиите ни винаги са обхващали болестите по животните. Стадния имунитет обаче напоследък стана популярен покрай едно заболяване по хората, при това ново – COVID-19 и предизвика голяма полемика. Основните въпроси, които се дискутират е вярваме ли в стадния имунитет или не и ще спре ли стадния имунитетинфекцията?
……………………………………………
Директор дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните” – БАБХ
Д-р Георги Чобанов

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here