Какво трябва да знаем за първите 50 дни след отелването на телето

0

време за прочит: 3 минути

Португалците играят не само футбол и танго, но отглеждат и крави за мляко. Публикуваме една от темите, която е застъпена при обучението на португалските фермери.
Продуктивният и икономически живот на кравата е силно повлиян от първите 50 дни от живота и както и от перипарта (Това което се случва около времето на раждане, обикновено няколко седмици преди или след това)
От многото изследвания се знае, че разходите за отглеждането за едно женско теле, периода на юница, отелване и доене се изплаща средно след около 1,8 лактации. Това означава, че първите две отелвания на кравата практически отиват за повторното и създаване.
В тази връзка възниква въпросът: Колко бременности или лактации има средно крава в Португалия?
Проучванията показват, че средното ниво на използване на кравите е от 2.3 до 2.8 лактации. Рентабилността на кравата, следователно е на ниво от 0.5 до 1 лактации, което означава, че е много ниска. Още повече, че от друго изследване се знае, че кравите, които произвеждат повече и по-добро мляко и дори по-добра коластра, са крави с повече лактации. Големия въпрос е, какво ограничава кравата да достигне по- голям брой лактации. Защо се губят толкова много млади крави?
Има няколко отговори на тези въпроси и единият е отглеждането на телетата през първите 50 дни на живота му и периода около раждането.
В тази статия ще се съсредоточим върху първите 50 дни от живота на кравата и нейното значение. Правилното и добро развитие на телето става през първите 50 дни от живота му. Правилният хранителен план позволява по-доброто развитие на вътрешните органи на животните, подобряване на общото им здраве и бъдещия продуктивен живот.
План за хранене
Правилното хранене и плана за това, трябва да се задейства още от 1-вия час от живота на телето. Оценяване на качеството на коластрата е изключително важно, забозаването на телето до 2 часа след раждането му и поемането поне на 3литра качествена коластра е още по-важно.
Препоръчаното количество имуноглобулини да е над 70 мг на литър.

Отглеждане на телета

След коластрения период от 4-5 дни, много важно е подмяната на млякото да става с качествен млекозаместител. Със сигурност ще имаме значимо увеличаване на теглото, до отбиването и съответно животни с по-висока производителност на мляко. За това обаче ще трябва по-голяма инвестиция за добър млекозаместител, която ще ни бъде върната след време от самото животно.
Когато сме сигурни, че приемането на млекозаместител е с добро или отлично качество, ще имаме увеличение на теглото на телетата на ден, до отбиване между 810 и 910 грама, което е с доста значима разлика, ако се използват некачествени млекозаместители.
Нашите изследвания показват, че при първа лактация, юниците произвежда средно, след като са била нахранена с добри млека, отлични добиви (между 816 и 1219 кг мляко месечно, през първите месеци след отелването). Други изследвания показват, че добре отгледани телетата до петдесетия ден, дават с 4 литра повече мляко от другите, след отелване то им и направените в повече разходи за тях са настояща инвестиция за значителна печалба в бъдеще.
Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here