А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Допълнителни килограми мляко, с хубави лампи

След инсталирането на светлинната инсталацията, фермерът Мейсън коментира „Доходността нараства – вероятно + 1 литър от  крава. Системата беше изключително лесна за инсталиране, електротехник инсталира контролния панел,  ние сами успяхме да инсталираме осветителните тела. “

Прочетете повече: ТУК


Анализ: Производство месо – 01.09. 2020 г

За първите десет месеца на годината е получено месо в кланиците 52 054 тона /разбирай произведено в България, защото почти няма внос на живи животни за клане/.
Срещу 65 139 т през 2019 г. В това число влизат всички червени меса реализирани през кланиците – говеждо, агнешко, козе, биволско, свинско  и еднокопитни.
От една страна изоставането е породено от кризата причинена от пандемията, но има и друга страна и това е по-малкия заклан брой животни за периода, а именно -20% и това се дължи най-вече на намаленото производство на свине. През септември имаме производство от 6 122 т месо от всички видове животни, което е повече от  август т.г. с 850 т, но с 312 т по-малко от септември миналата година. Увеличението се дължи най-вече на свинското месо, защото са заклани с 10 000 бр в повече свине през септември в сравнение с август.

Прочетете повече: ТУК


Крава с тризнаци – пред Коледен подарък за наш фермер

Много сме щастливи да ви информираме, че тези дни, наш фермер получи пред коледният си подарък.
Известният говедовъд –  Георги Николов от с. Вълчитрън  обл.   Плевенско, бе щастливо изненадан.
Една крава от стадото му, на име Чернушка  (кръстоската) осеменена с бик от породата Абърдийн Ангус,  го дари с цели три живи и здрави теленца – 2 мъжки и 1 женско.

Прочетете повече: ТУК


„Криста“ ЕООД: От здрави телета до високопродуктивни крави

Фирма Denkavit, която е водеща в разработването на висококачествени млекозаместители и допълващи фуражи за подрастващи животни, помага на фермери по цял свят да постигнат гореспоменатите цели и да подобрят ефективността при отглеждането на телета.

Криста EООД е дългогодишен партньор и официален представител на Denkavit за България. Ако желаете да получите повече информация – моля, свържете се с наш експерт по хранене на преживни:ТУК

Прочетете повече: ТУК


Как да “разберем” кравите

Сред другите критерии, използвани за оценка на комфорта на говеда, можем да включим сигнали, изпращани от животни. Нека нашата задача бъде: да погледнем и да слушаме, а след това да преценим, дали нашата крава е здрава или нещо не е наред с нея.  Да приемем, че всяка крава винаги сигнализира за своето благополучие и здраве, чрез: – поведение, – реакция на околната среда, – езика на тялото, – физическо състояние.

Прочетете повече: ТУК


Получават ли кравите достатъчно почивка

Съвременните млечни крави не получават достатъчно време за почивка – така започва доклада си един холандски експерт по говедовъдство пред британските фермери.
Увеличаването на времето за почивка с пет часа на всеки 24, може да помогне на кравите да останат в стадото за две допълнителни лактации, според експерт по поведенчески добитък.
Съвременната млечна крава не получава достатъчно време за почивка и това съкращава продуктивния й живот, предупреждава холандският ветеринар Джоеп Дрисен.

Прочетете повече: ТУК


Как да защитим животните при студ и сняг

Задачата на животновъдите е :
• Проверете наличието на резервно оборудване, главно на електроенергия;
• При всяка промяна в здравето или хуманното отношение към животните и появата на поведенчески промени, животновъда е длъжен да уведоми спешно ветеринарният лекар, отговарящ за надзора на здравния статус на животните в района. Също така, когато имаме форсмажорни зимни обстоятелства, собствениците са длъжни да обявят извънредно положение в кметство,  за да бъдат взети необходимите мерки.

Прочетете повече: ТУК


Четири стъпала след раждането на телето

Съществуват четири основни елемента при грижите за новородените телета, които имат равностоен фактор за здраве и производителност. Управлението на тези четири момента с внимателна последователност, ще помогне да имате телетата за бъдещата производителност – независимо дали това бъдеще е в доилната зала или в месото.
Четирите стъпала, които трябва да направим и изкачим, за да имаме качествени телета. Кой са стъпалата.

Прочетете повече: ТУК


Кога да се отелват юниците?

Проведени изследвания и натрупаният опит в Холандия показва, че добрите условия и правилните грижи за младите животни оказват съществено влияние както върху лактационната, така също и върху пожизнената млечност.
Важната цел на развъждането е юницата да се отели за първи път на 24 месечна възраст при живо тегло преди отелването 630 kg. и след отелването – 570 kg., което е предпоставка за един дълъг и продуктивен живот.
Това е лесно да се каже, но трудно да се получи. Въпреки това отглеждането до голяма степен определя успеха на говедовъдната ферма. Юниците, които след първото отелване са по- леки (и често по- млади) имат по- ниска млечност още на първа лактация.

Прочетете повече: ТУК


Д-р Георги Чобанов / Стаден имунитет – модерната дискусия!

Уважаеми животновъди,
Дискусиите ни винаги са обхващали болестите по животните. Стадния имунитет обаче напоследък стана популярен покрай едно заболяване по хората, при това ново – COVID-19 и предизвика голяма полемика. Основните въпроси, които се дискутират е вярваме ли в стадния имунитет или не и ще спре ли стадния имунитетинфекцията?
За мен въпросът изобщо не стои по този начин, защото биологичните закони са като физичните – и да не вярваш си принуден от природата да ги спазваш!

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here