В света на спермата

0

Време за прочит: 3 минути

Да така е. Оказа се, че спермата на бици си има нов свои свят, от който за съжаление сме доста далече. Както геномната селекция направо галопира, така се и развива производството на сперма в станциите за изкуствено осеменяване.

Нашият експерт по говедовъдство Тодор Арбов, подържа огъня на изкуственото осеменяване у нас  от Канада, публикувайки редица новости по отношение на производството и използването на говеждата сперма. И сега отново публикува изключително интересен материал, с които държим да ви запознаем.

Технологичният напредък трансформира нашето общество със спиращо дъха темпо. Няколко бивши утопични технологии се демократизираха през последните години и сега са от съществено значение за оцеляването на бизнеса. Генетиката на говедата е несъмнено една от областите, които са се възползвали от тази научна вълна с появата на геномиката, техниките за асистирана репродукцията  и тестираната  сперма, /може и да се каже секс сперма/.

Въпреки че беше скъпа, използвана от бикове с ниска генетична стойност и относително ниска плодовитост, само преди десетилетие, най-модерната технология за тестирана сперма, която се предлага на пазара, вече е достъпна, дори и с най-добрите налични бикове, а животновъдите получават резултати, подобни на тези при използването на  конвенционална сперма.

Ето някои от характеристиките на семенната течност, които ще повлияят на процента на запложданията  във фермата.

Секс сперматозоидите  са по-зрели. Еякулатът, който ще бъде сексиран, се подлага на серия от допълнителни процедури, преди да бъде замразена обработената сперма. Тези допълнителни процедури не се предлагат при обработката на конвенционалната сперма.

Процесът на сортиране на женските  сперматозоиди с помощта на флуоресцентна техника на тяхното ДНК съдържание, което е с 3,8% по-високо от това на техния колега – мъжкия сперматозоиди, причинява физиологична промяна в клетките. В действителност, когато се събират, сперматозоидите са морфологично зрели, но за да бъдат годни за оплождането на яйцеклетката, те трябва да претърпят физиологични промени в женския репродуктивен тракт.

Това се нарича капациране – усилване на двигателната активност на сперматозоидите под влияние на фактори на женското тяло (pH, слуз и други). Наблюдават се значителни разлики след стъпките на процеса на сортиране на биохимията на сперматозоидите. По-конкретно, капацитетът на сперматозоидите след процеса на сортиране ще бъде по-напреднал по време на акта на осеменяване от физиологичния етап, в който се проявява несортираната сперма.

Например, на седем часа след осеменяването, 50 процента от сексираните сперматозоиди ще бъдат зрели за оплождане на яйцеклетката, в сравнение с по-малко от 15 процента за несортирани сперматозоиди .

Тези цифри подчертават съществуването на микропопулации (сперматозоидни групи) в една доза сперма, като всяка група има умения за оплождане по различно време. По принцип секс-спермата е по-бърза по капацитет или, с други думи, е по-бързо готова за оплождане в яйцепровода и демонстрира повече хомогенност в това отношение по време на контрол на качеството.

Забавете осеменяването със секс сперма

Протоколът, традиционно използван за конвенционална сперма, трябва да бъде адаптиран за използването на секс сперма. Като се вземе предвид тази физиологична диференциация между тестираната и конвенционална сперма, препоръчително е да се забави осеменяването за около шест часа, когато се използва тестирана сперма. По този начин секс-спермата се представя по-добре, когато се използва 18 часа след еструса, в сравнение с около 12 часа за конвенционалната сперма.

При секс сперма осеменяването трябва да се извършва по-близо до времето на овулация, независимо от съществуващия протокол (естествено или синхронизирано осеменяване, промиване и др.). Така  се увеличава степента на зачеване на новата генерация на тестираната сперма до ниво, подобно на това на конвенционалната сперма.

И накрая, освен изчакване на допълнителните шест часа преди осеменяването, трябва да се спазват подходящи грижи за оборудването за размразяване и обработката на сперма, за да се постигнат максимални нива на зачеване с използване на тази сперма.

Жан-Франсоа Туни – директор по продажбите в Онтарио в STgenetics Canada.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here