време за прочит: 1,5 минута

Много  от нас консумират всеки ден под всякаква форма мляко. Нормално, защото всички знаем ползата от него и най-вече съдържанието на  калций, който помага за укрепване на костите.

Влизайки обаче в някой супермаркет и заставайки пред витрината с млечни продукти, етикетите ни вземат ума със своето разнообразие и многоцветност. За миг се замисляме с каква масленост да вземем прясно или кисело мляко, сблъскваме се с трудността на избора да изберем най-добрия вид мляко, предлагано от десетките производствени компании. И веднага след това идва и другия въпрос – пълномаслено мляко или полуобезмаслено мляко? Ето и някои разлики!

                              Разликите между мляко с 1,5% и 3,5% мазнини:
 
Всички млека, съдържащи 3.5% мазнина са най-близо до натуралното прясно краве мляко преди обработка. Цялото мляко се преработва за да се отстранят микроорганизмите, но също и така и част от мазнините и получаването на нискомаслени млека с различни варианти на мазнини, например с 1,5%.
Въпреки това, обаче трябва да се знаете, че независимо от съдържанието на мазнини – 3,5% или 1,5%, калция и минерали остават на същите стойности за двата вида мляко.
Единствената разлика е броят на калориите и холестерола. Например, нормалното мляко в 220 мл има 150 калории и 24 мг холестерол, докато млякото с ниско съдържание на мазнини – версия 1,5% мазнина, има само 90 калории и 5 мг на холестерол.  
Също така, за деца до 2-3 години, се препоръчва консумация на пълномаслено мляко с 3,5% масленост, тъй като то съдържа много хранителни вещества, полезни за развитието на децата. 
В допълнение, пълномасленото мляко помага укрепването на имунната система. Полу обезмасленото мляко съдържа по-малко мазнини, но при процесът на отделяне на мазнината има загуба на част от витамините: A, D, Е и К. Други изследвания твърдят, че нискомасленото мляко предотвратява рискът от остеопороза, диабет тип 2, или високо кръвното налягане.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here