Съседите: Новини от Румъния

0

Време за прочит: 3 минути

Пазари: За тези, които имат намерения да посетят Румъния, трябва да знаят, че големите кооперативни пазари вече работят от декември при определени условия за спазване правилата относно борбата с коронавируса. Щандовете са пълни с плодове и зеленчуци, като хит са черешите, които се предлагат на цена от 36лева  кг, като се очаква ма НГ цената да е вече 40 лева.

Субсидии: Вестите от министерството на земеделието засега са позитивни. Както и при нас се раздават субсидиите и всички други средства предвидени относно подпомагането на фермерите. Все още не е обявена ставката за животните под селекция, поради по големия период на задържане при тях.

Нови мандри: „Само фермери, които произвеждат мляко, ще имат право да си правят мандри. Вече няма да даваме европейски субсидии за инвестиции на някои, които нямат нищо общо с млечното говедовъдство. Това направихме през 2007 г., когато затворихме много малки преработвателни предприятия с мотива, че те не отговарят на стандартите на общността, вместо да ги финансираме за да се модернизират. За съжаление, ние сме в ситуацията, когато нашите фермери са затворници на някои мултинационални компании, 6-7-8, които определят пазарната цена”, се казва в изказване по ТВ на Емил Думитру – /държавен секретар на РР/

Букурущ – Костел Чита

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here