SOFT-AGRO.COM / Крави през зимата: Студът не е проблем

0

време за прочит: 7 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Крави през зимата: Студът не е проблем

Учени от университета в Гисен са изследвали как млечните крави реагират на студ отвън или вътре в обора.

Как високите температури влияят на кравите, сега е широко известно. Накратко, те страдат от топлинен стрес. Много по-малко се знае за въздействието на ниските температури върху кравите. Оптималният диапазон за млечни крави е от 0 до 20°C. Учени от Гисен използваха 39 крави от Института за изследване на животновъдството в Хофгут Ноймюле, за да изследват ефекта на леките мразовити дни върху работата на млечните крави.

ВЪНШНА ТЕМПЕРАТУРА ДО -16°C

Кравите (HF-Holstein-Friesians) се отглеждат свободно боксово в големи помещения. Млечността на крава годишно през 2017 г. е била 10 434 кг. Външната температура спадна през 60-дневния наблюдаван период (разделен на три части) до -16°C за един ден, като най-студената температура в помещението е била около -8°C.

По времето на периоди на минусови температури не се наблюдава отрицателно въздействие върху здравето на кравите, върху техническите функции на обора и доилното оборудване.

КРАВИ ПРЕЗ ЗИМАТА: ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ПРИЕМА НА ФУРАЖ

Когато температурите са високи, кравите ограничават приема на фураж, за да намалят преноса на топлина. Следователно при ниски температури трябва да се очаква по-голям прием на фураж, за да се осигури необходимото ниво на енергия за производство на топлина. Въпреки това, в експеримента, има само лека тенденция към увеличаване на приема на фураж от кравите през зимата, а именно, приемът на фураж при отрицателни температури беше само малко по-висок – 48,3 кг/ден, отколкото в най-високия температурен клас (нивото на температурата беше разделено на три класа – под 0°C, около 0°C и над 0°C).

При по-умерени температури кравите се хранеха малко по-често на ден (29 пъти в сравнение с 27 пъти) и оставаха на хранилките, оборудвани с везни, малко по-дълго (254 мин. / Ден), отколкото при по-ниски температури (238 или 241 мин. / Ден) ).

Трябва обаче да се отбележи, че фактори като брой на лактацията и етап на лактация могат да повлияят на приема на фураж. Следователно на следващия етап от експеримента беше оценен приемът на фураж за млади и стари крави. Разликата беше значителна.  Юниците са яли значително по-малко фураж (44,6 kg ) от по-възрастните крави с брой на лактацията от 2 до 5 (51,4 kg).

КРАВИТЕ ИМАТ ПО-КРАТКО ВРЕМЕ НА ПРЕЖИВЯВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА.

Ежедневното време за дъвчене при 39 наблюдаваните крави е средно 571 минути в продължение на 60 дни и по този начин значително по-високо, отколкото при други стада.  Средната продължителност на руминацията в собственото стадо на университета е около 500 минути.

Изненадващо беше, че по-младите крави имат по-дълго време за дъвчене (605 минути на ден) от по-възрастните крави (565 минути на ден). В повечето случаи по-възрастните крави дъвчат по-дълго, защото консумират повече фураж поради големия си стомашно-чревен тракт.

Може би това се дължи на лактационния период: при младите крави средният ден на лактация е 93 дни, а при по-възрастните крави това е вече 146 дни лактация. Колкото напредва лактацията, толкова по-кратка е дневната продължителност на дъвчене – разликата за 60 дни може да бъде от 30 до 40 минути в продължителността на дъвчене.

Количеството консумирана храна също се увеличава с периода на лактация и може да бъде от 3 до 4 кг с разлика в периода на лактация от около 60 дни. Освен това възрастта на кравата е много по-малко зависима от периода на лактация .

Като се вземат предвид млади и стари крави, ден на лактация и тегло на кравата, най-краткото ежедневно дъвчене (562 минути) се наблюдава при най-ниските температури, а най-високото дневно дъвчене (613 минути) при най-високите температури (графика 1).

Графика 1. Средна продължителност на руминацията за 24 часа при различни температурни условия при млади и стари крави

Тази тенденция: че продължителността на ежедневното дъвчене се увеличава с повишаване на температурата, е трудно е да се намери очевидна причина за това.

В същото време има положителна корелация между времето за дъвчене и времето на лежане. Когато температурите са ниски, кравите лежат по-малко. По този начин, по-краткото време на руминация може да се обясни с намаляване на времето за лъжа.

КРАВИ ПРЕЗ ЗИМАТА: НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ПОЧТИ НЯМАТ ЕФЕКТ ВЪРХУ МЛЕЧНОСТТА

Като се вземат предвид младите и старите крави, теглото и лактационния ден, дневният млечен добив през периода на най-ниските температури е средно 33,3 кг. През другите два периода дневният млечен добив е бил с 0.7 кг повече.

При младите крави ефектът от ниската температура върху млечността е малко по-изразен, отколкото при по-възрастните крави. В най-студените дни юниците  дават 0,8–9,9 кг по-малко мляко на ден, отколкото при по-високи температури. При по-възрастните крави влиянието на студения климат върху производителността е по-малко, а разликата в млечността е 0,5 и 0,6 kg в полза на по-висока температура.

Графика 2. Средна млечност при различни температурни условия при млади и стари крави

КРАВИ ПРЕЗ ЗИМАТА: ТРЯБВА ЛИ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО?

Не много: През зимата говедата са толерантни към студ поради голямото производство на топлина, поради високият млечен добив и (зимната) козина. Трябва да се избягват течения и прекомерна влага в обора. Много е важно да се гарантира, че постелите в леглото да са сухи и с дебел слой.

В студените помещения водопроводните тръби и поилки трябва да са устойчиви на замръзване. Въпреки това, ако температурата остане под –15°C за дълго време, това може да стане критично за управлението на студената крава, а под –20°C доещият робот или селекторът могат да замръзнат.

Ако оборът е снабден със завеси, входящият въздух отвън може да се контролира до известна степен. В най-добрия случай тази система за защита от вятър се контролира от датчици за времето.

Доещият робот може да бъде увит във фолио и да се нагрява с мобилен нагревател. Фекалиите и урината могат да замръзнат в зоната за ходене. Докато температурата е в минусовия диапазон, това не е голям проблем, опасността възниква, когато всичко започне да се топи и става хлъзгаво.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ниските температури, практически нямат ефект върху работата на млечните крави. Кравите са устойчиви на студ, стига да са здрави и защитени от вятър и влага.

Автор на статията: проф. Стефен Хой.
Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here