Увеличава се интереса за отглеждане на шафранов минзухар в България

Нашествието на шафрана -“червеното злато” на Румъния

Белгииският фермер Винсент Бусон, който се заселва в Караш – Северин – Румъния започва разпространението и отглеждането на шафрана. Белгиеца решава да развие в Румъния една ниша, която стой празна и само чака някой да започне нейното лансиране на пазара.
Винсент Бусон произхожда от френско семейство, живеещо в Белгия. Целта му е да се занимава с млечно говедовъдство и зеленчуци.
През 2013 год. започва да експериментира с 200 кв.м шафран, а на този етап шафрановите площи вече надхвърлят 4 хектара.
Шафрановите луковици Бусон донася от Белгия, и за тяхната аклиматизация той работи близо 4 години.
За да се засади площа от 200 кв.м. – цената на посадъчния материал е близо 1700 евро. Но от продажбата му на дребно, която е впечатляващите 100 лей за 1 грам, Бусон печели последната година близо 22 000 евро от хектар.
Поради високата си цена, безусловно и рентабилността, шафран е известна като “червено злато”.
Винсент Бусон споделя, че причините поради която е избрал шафрана са няколко, като едната е неговата висока продажна цена, добър пазар-поради неговата малка разпространеност, и не на последно място – лесното съхранение и транспорт.
Една от особеностите на трудното отглеждане на шафрана е малкото количество, което се добива от засятите площи. Например 1 кг шафран се добива от около 4000 кв.м засята площ.
Цялята статия: – ТУК

Увеличава се интересът за отглеждане на шафранов минзухар в България


След дългогодишна усилена работа на председателя на БНАПШШП и проучване с участието на световни учени е установено, че природните условия в нашата страната са подходящи за отглеждане на най – ценната и скъпа подправка в света.
Шафрановият минзухар е многогодишно растение от сем. Перуникови, което цъфти през есента. Засажда се през лятото, когато луковиците спят.
Шафранът намира приложение като: подправка към храната; добавка към готови храни и напитки – като оцветител; съставка в козметични продукти; билка – подобряваща състоянието на организма при различни  болестни състояния.
Участниците и гостите на конференцията имаха възможност да видят: растението – луковици, цветове и близалца на шафран; шафранът – като суровина, съхранявана в стъклени контейнери; готови продукти с вложен в тях шафран: мармалад, близалка с шафран, водка с шафран; мостри на екстракти и тинктури от шафран.

Посетителите имаха възможност да усетят аромата на сапуните, на дневните и нощните кремове, както и да се насладят на парфюма с екзотичен аромат на шафран.

В процес на разработка са и редица други продукти, като например  чай от шафран

Според проучвания, извършени от ИАСАС, посадъчният материал на шафрана се развива и размножава много добре в нашата страна.

 Условията и конкретно – почвите в нашата страна са благоприятни за отглеждането на шафрановия минзухар, което прави този бизнес подходящ за хората от планинските и полупланински райони в България. Не е за пренебрегване и факт, че активната работа в този бизнес е само няколко месеца в годината.

 

Научно доказани са  уникалните свойства на шафрана, подпомагащ лечението на много болести, като напр.: подобрява функциите на сърдечно – съдовата система; повлиява благоприятно дейността на черния дроб и обмяната на веществата; възпрепятства образуването на нови ракови клетки; нормализира функциите на нервната система (при депресия, старческа деменция, агресия и др.); оказва благоприятно въздействие при заболявания на стомашно-чревния тракт (язви, гастрити и др.); повлиява добре функциите на дихателната система; стимулира раждаемостта и забавя стареенето и др.


Важен момент е необходимостта от кооперирането на производителите, които в момента са около 4 хиляди – това  ще позволи да се постигнат повече успехи в отглеждането на шафрановия минзухар. До края на 2018 г. производителите имат голямата амбиция да разработят  около 100 вида шафранови продукти за нашия пазар.

Изводи:  

 • Необходимо е да се осигурят държавни механизми за подпомагане на производителите на шафран.

В тази връзка, Министерството на земеделието, храните и горите, подкрепяйки отглеждането на шафран е изразило готовност за предоставяне на държавни опитни полета. Обмисля се вариант в централна България /може би в гр. Пловдив/ да бъде изграден Център за развитие на шафрана.

 • Да се предприемат мерки за включването на шафрана в списъка с продукти – обект на земеделски субсидии;
 • Да се насърчи използването на Европейски проекти и програми за стимулиране отглеждането на шафран в България;
 • Важно е и кооперирането на производителите – както за преодоляване на проблемите, така и за споделяне на опит и добри практики при отглеждането и реализацията на продукта;
 • Да се организират обучения на производителите и да се осигури обмен на полезна информация чрез сайта на асоциацията или помощна група в социалните мрежи.
 • Да не се забравя кои са ползите при отглеждането на шафран: 
  • възможност за развитие на собствен семеен бизнес;
  • възможност за трудова заетост на хората от обезлюдените райони в страната ни;
  • възможност за развитие на нов сектор в селското ни стопанство.

Заключение: Успехът в това начинание – отглеждането на този ценен продукт и  неговата реализация – може да бъде постигнат чрез сдружаване на производителите и чрез съвместната им  работа с компетентните институции и научните организации в страната.

 Ролята на Центъра за оценка на риска по хранителната верига като партньор на производителите е да бъде източник на полезна информация за актуални научни становища и ръководства на Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) и на други компетентни европейски и световни институции.

д-р Дора Петлова, главен експерт
Дирекция “Комуникация на риска, обучение и Контактен център“, ЦОРХВ

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

 1. продавам шафранови луковици с холандски сертификат цена по споразумение 0884762310

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here