А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Овцевъдство: Стратегическия план

На пръв поглед, вече всички са спокойни. Субсидиите и помощите са по сметките и остава да режем суджуците и пием пелина.
Сигурно няма да е така. Започва агнилната кампания и овцевъдите трябва да са готови. Зимата две години ни пощади, но сега започна много агресивно.
Обсъжда се  Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Тук трябва всички да се включат, а не след дъжд качулка да почнем да потриваме ръце и да казваме, че тръгваме за някъде. Ясно е, че прави ли се план или програма, трябва да се знае какво е направено през последните години, какви са ни възможностите и колко крачки можем да направим напред и колко ще струват.
Какво е положението в овцевъдството можем да разберем от SWOT АНАЛИЗА на ИАИ изготвен именно за да се знае къде сме.

Прочетете повече: ТУК


По-високото производство на мляко не е вредно за продължителността на живота

Няма разлика в продължителността на продуктивния живот между кравите от ферми с високо и ниско средно производство на мляко. Колкото по-висок е икономическият годишен резултат, толкова по-висок е производственият живот при напускане.
Това е видно от изчисления, основани на годишната статистика на кооперацията CRV.

Прочетете повече: ТУК


От “Геби” – СТАРТЕР за телета МЮСЛИ

Omne initium difficile est (Всяко начало е трудно).
Това важи с пълна сила за всеки новороден организъм. Така е и в първите дни на новороденото теленце, което в този момент е моногастрично. При преживните животни е особено важно да се подходи сериозно и отговорно към храненето, възможно най-рано, с цел формиране на предстомашията по най-добрия начин. Търбух с максимално добре развити папили, означава по-голяма контактна площ, което ще носи ползи за бъдещото усвояване на грубия фураж от животното.
Варианти и форма на фуража.
На пазара се предлагат всякакви фуражи, в различни варианти – брашнест, начупени зърна, гранулиран стартер, гранулиран и екструдиран стартер, мюсли. Безспорно най-добрият вариант за първи прием на твърд фураж за телетата са мюслита, и гранулираните и екструдирани фуражи

Прочетете повече: ТУК


Държавите от ЕС искат етикетиране на храни от щастливи животни

Страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха идеята за етикетиране, което идентифицира храни от животни, които са били третирани с особено “взискателни” стандарти за хуманно отношение към тях, в отговор на нарастващото търсене на тези продукти.
Двадесет и седемте министри на земеделието одобриха заключителните изисквания, които подчертават необходимостта да се „отговори на исканията на потребителите за подобряване на хуманното отношение към животните“ и  припомнят, че някои държави-членки вече имат доброволни схеми в това отношение.

Прочетете повече: ТУК


“Криста” ЕООД: Какво трябва да знаем при използването на млекозаместител?

Млекозаместителите Denkamilk се отличават с първокласна селекция на суровини с висока смилаемост, осигурявайки най-високи нива на млечен протеин и енергия. Съставът е прецизно формулиран с цел постигане на отлично здраве и висок прираст.
Проведен наскоро опит в изледователския център на Denkavit сравнява два млекозаместителя от висок клас: Denkamilk Royal 30 (съдържащ 30% обезмаслено мляко на прах) и Denkamilk Excellent (съдържащ суроватъчен протеинов концентрат). Опитът се провежда с 52 женски телета в продължение на 12 седмици. Животните се хранят 9 седмици с един от двата млекозаместителя (стандартна концентрация от 125гр на литър готово мляко) и висококачествен стартерен фураж.

Прочетете повече: ТУК


Простите истини, които трябва да изпълняваме

Един от елементите, за поддържане на здравето на копитата, е банята. Чрез нея трябва да се подържа  здравето им, като превантивна мярка и освен това трябва да не уврежда кожата на краката, а за да стане това, трябва стойността на pH да е правилната.
РН на работния разтвор трябва да бъде между 3,5 и 4. Ако е по-малко от 3, кожата е повредена. Можете да тествате стойността на pH с ленти за измерване или цифрови тестери за pH.

Прочетете повече: ТУК


Какво мляко да консумираме и какви са разликите между мляко 1,5% и 3,5% мазнини

Разликите между мляко с 1,5% и 3,5% мазнини:
Всички млека, съдържащи 3.5% мазнина са най-близо до натуралното прясно краве мляко преди обработка. Цялото мляко се преработва за да се отстранят микроорганизмите, но също и така и част от мазнините и получаването на нискомаслени млека с различни варианти на мазнини, например с 1,5%.
Въпреки това, обаче трябва да се знаете, че независимо от съдържанието на мазнини – 3,5% или 1,5%, калция и минерали остават на същите стойности за двата вида мляко.
Единствената разлика е броят на калориите и холестерола. Например, нормалното мляко в 220 мл има 150 калории и 24 мг холестерол, докато млякото с ниско съдържание на мазнини – версия 1,5% мазнина, има само 90 калории и 5 мг на холестерол.

Прочетете повече: ТУК


Вероятно ще има преходна национална помощ

Европейският парламент гласува вчера  удължаване получаването за още две години преходната национална помощ за животновъди и зеленчуков сектор.
Преходната национална помощ е субсидия, изплащана от държавния бюджет в полза на фермерите.

Прочетете повече: ТУК


Съвет по генетични ресурси

Преди близо четири години НСГБ внесе Доклад с предложения относно подобряване работата в говедовъдството.

НСГБ със „Спешна програма за развитието на говедовъдството” – предложения към ръководството на МЗХГ
октомври, 2017 година

По някои въпроси ни потърсиха и те бяха дискутирани. Но по най-важния въпрос за говедовъдите, свързан с воденето на селекция по генотип на майката, не е направено нищо. Става така, че фермерите чакат, чакат и накрая казват чао на институции и науката и почват сами да си вършат работата.

Прочетете повече: ТУК


Говедовъдство / Категории угоени телета

В зависимост от телесното тегло, възрастта, пола, породата и храненето е нормално говеждото месо да се представя в търговската мрежа.
Някъде го правят.
При това положение вече купувачите ще могат да различават и купуват говеждо месо с различни качества – според вкуса и кредитната им карта. Освен това говедата от различни категории се колят по различни начини.

Прочетете повече: ТУК


1 част / Корекция цената на млякото

Прочетете повече: ТУК

2 част: Корекция цената на млякото

Чрез него се иска да се покаже на фермерите откъде може да се икономисат малко пари, като не може да се спечелят. Вероятно по този въпрос съвсем скоро ще почне да мисли всеки животновъд. Парите, които трябваше да осигури държавата, вече са раздадени. Тя си е свършила работата и вече действа максимата – спасявай се поединично.
Ще разберете за вариантите, които може да се използват, как при намален брой на отглежданите животни, да се намалят разходите.
Във втората част д-р Леонардо Дантас припомня от къде изтичат парите от фермата, а фермера затрупан с безброй задачи, просто не ги вижда.

Прочетете повече: ТУК


Европейският парламент одобри земеделските производители да продължават да получават помощ през 2021 и 2022 г

Европейският парламент даде зелена светлина на разпоредбите за осигуряване на плавен преход между настоящата и бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз и за предоставяне на около 8 милиарда евро помощ на земеделските производители.
Решението е прието с 653 гласа „за“, 19 „против“ и 22 „въздържали се“, новото европейско законодателство разширява прилагането на настоящите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) до края на 2022 г. , което ще позволи на земеделските производители и бенефициерите от развитието на селските райони да продължат получаване на помощ.

Прочетете повече: ТУК


Зимата е във фермите. НСГБ препоръчва

Националния съюз на животновъдите в България, дава указанията на своите фермери, във връзка с настоящата зимна обстановка.
Задължения на животновъдите:

Прочетете повече: ТУК


Достатъчно ли е произведеното мляко

България има достатъчно суровина, за да задоволи търсенето в страната. По икономически и конюнктурни причини, когато в някои наши съседни държави има свръхпроизводство, нашите предприятия внасят суровина. Това са по-скоро минимални количества, спрямо необходимите за потребление в България, обясни браншовикът и допълни. – Производството на български млечни продукти е в необходимите обеми и качество, за да задоволи изцяло търсенето в България. Не веднъж съм казвал, че българската млекопреработвателна индустрия е с много дълбоки традиции. В миналото ние сме изхранвали не само България, но и страни от съветския блок и Арабския свят”.

В това изказване има няколко неточности. Не млекопреработвателите са изхранвали страната и Съветските републики, а млекопроизводтелите са изхранвали населението ни и захранвали износа.

Прочетете повече: ТУК


Тодор Арбов: Още за – Симентал и Месодаен Симентал

Породата е интересна за нашите фермери по няколко причини – по-рядко срещана у нас, по едра, по издържлива на условията, ако искате по-дълголетна и по-красива. Освен това не трябва да се забравя и това, че е втората порода в света по брой животни – над 40 млн.
Една порода дори издигната в култ в Австрия, Бавария и района на Щутгар. Най-важното е, че три от материалите са от Развъдната асоциация на Симентал за България.
Публикуваме  мнението за породата на г-н Тодор Арбов без съкращения и допълнения.

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here