Кастрация на мъжки телета за угояване

3
Кастрираните в подходяща възраст мъжки телета имат по-висок средно дневен прираст и по-добро качество на месото независимо от породата.
Кастрирането в ранна възраст не е препоръчително, тъй като значително намалява нивото на тестостерона в организма. Това води до забавен растеж и като следствие – намален средно дневен прираст при по-нататъшното угояване.
Използване на кастратора Calicrate със силиконови пръстени за безкръвна кастрация дава възможност за кастратиция в напреднала възраст. Този метод се смята за най-хуманен при бичета по-големи от 8 месеца. Стресът при него е много по-малък, отколкото при класическата хирургическа кастрация. Животните не губят апетит и няма временен спад в средно дневния прираст.
Видеото е на англиски, но достатъчно ясно показва техниката и процедурите на кастрация при използване на Calicrate.

3 КОМЕНТАРИ

  1. На рисунката е стар метод с поваляне. Става бавно и е трудоемко, иска много персонал. Видях в Испания масова кастрация в станок на правостоящи бичета. Вместо упойка се зашеметяват с електричество без да се стига до падане. Кастрират се с бордицио отзад. После се освобождава от станока и влиза друго биче.

  2. Да, рисунката е повеждаща – трябва станок, и то здрав. А иначе устройството работи перфектно за бици над 9 месеца – пробвал съм го лично. Няма нужда от упойка или електричество ако има хидравличен станок – за съжаление в България такива модели трудно се намират.

  3. Винаги има провокатори ,мекерета . Споделяйте да се знае че е несъстоятелно по малко от 70 ст !!!!!!!!!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here