SOFT-AGRO.COM / Отглеждане на телета през зимата

0

време за прочит: 3 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Отглеждане на телета през зимата

Самият материал е предимно от Германия, където климатът е мек през зимата, температурата обикновено е около 0, а мразове от -15°C са редки. Следователно за северните региони всички тези съвети са приложими, но с условието клетките  да бъдат разположени на закрито.

Студеният метод за отглеждане на телета включва поставяне на животни в отделни клетки. Телето трябва да бъде взето от помещението за отелване  възможно най-скоро. Необходима е подготовка преди поставянето на животното в отдел на теленцата.
Клетката за телето трябва да бъде:
– чиста
– суха
– дебела сламенна постеля
– от запазващ топлината материал

Ако телето е мокро, не забравяйте да поставите лампа в клетката
Много е важно и иглуто, и клетката да имат много слама, и тя да се затопля. Когато е студено, обличаме елечета за теленцата. Това е много, много важно. Елечетата помагат на животното да се стопли. Особено за болните и слабите.

Снимката по-горе е пример за лошо отглеждане на телета през зимата .

Ако клетките са разположени на открито пространство, са изложени  на вятър. Ето защо, клетките за телета трябва да са достатъчно дълбоки; съотношението на дължината към ширината трябва да бъде 2:1. Широчината на входа също е важна. При широк вход на иглуто,  телетата няма къде да се скрият от вятъра. Също така, при студено време, без елечета – телетата замръзват и се разболяват.

За да получи и консумира фуража, животното трябва да излезе на вятъра.

Друг голям проблем е организацията на разпределението на млякото. Докато се стигне до последната клетка, млякото ще изстине.И това означава, че към храносмилателните проблеми определено ще се добави към хипотермията.

При студове и обилни снеговалежи затваряме новородените телета в къщичките и предпазваме входа й с малка преграда, за да не попадне сняг вътре.

Обикновено новородено теле застава на крака, залита, прави няколко колебливи стъпки и пада в откритата част на клетката. Ето защо е по-добре да го затворите вътре за няколко дни, така че да не излиза на открито.

Това са телешки къщи в Канада. Те имат висок „праг“, за да предотвратяват проникването на сняг вътре. През зимата телетата нямат право да излизат от къщата, за да не се намокри козината на тялото. Ако козината се намокри, тогава животното много бързо губи топлина и замръзва.
Удобно е да поставите клетките за телета под навес, за да предотвратите намокрянето ú при дъжд. Това също е предимство за по-големите  телетата – те също не трябва да стоят и да се мокрят под дъжда.
Лош пример: невъзможно е да се държат телета в такива условия: мръсно е и влажно. Много малко слама.
Снимката показва пример за много неуспешно поставяне на иглута с телета: цялата вода в дъжда тече под наклон директно в къщите.
И това е лошо: решетъчен под и много малко слама – отдолу духа много силно и животното замръзва.

ОТНОСНО ХРАНЕНЕТО НА ТЕЛЕТАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Ако храним  телето с 6 литра мляко и навън е 0°C, то ще има достатъчно хранителни вещества в това мляко за затоплянето му, жизнена активност и среднодневен прираст от 480 г. Ако телето получава 8 литра мляко на ден, то при 0°C ще имаме увеличаване на  прираста от 860 g на ден. Но при студ от -20°C, ако телето пие 6 литра мляко на ден, дневното му наддаване ще бъде само 180 г, тъй като много енергия се изразходва за затопляне на тялото.

Това означава, че в случай на голям студ, на животните трябва да се увеличи дневното количество  мляко и да се пие за по-дълго време. Докато телетата обикновено получават 6 литра мляко, през зимата те трябва да се хранят с минимум 8 литра.

Таблица 1. Ефект на стрес от замръзване върху потенциалния растеж (г / ден) на 45-килограмово теле, хранено с пълномаслено мляко.

Температура на въздуха Консумация на пълномаслено мляко
° С 6 л / ден-прираст на ден гр. 8 л / ден-прираст на ден гр.
20 750 1 100
10 620 980
0 480 860
– 10
310 710
-20
180 600

 

 

 


В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В Германия е проведен експеримент върху 260 животни. Проследихме колко пъти животните се разболяват, докато са били телета (не се разболяват, разболяват се 1 път, 2 пъти, 3 пъти или повече) и как това се отразява на тяхната продуктивност през целия живот. В резултат на експеримента беше установено, че кравите, които са били здрави „в детството“, са дали 28,539 кг мляко през живота си, докато кравите, които са били болни три или повече пъти в началото на живота си, са дали 6582 кг по-малко.

Таблица 2. Влияние на здравния статус на телетата върху бъдещата продуктивност на млечните крави

Индекс Здравословно Болен 1 път Болен 2 пъти Болен 3 или повече пъти
Живот,
млечност, кг
28539 26166 24195 21957
Съдържание на
мазнини и протеини, кг
2 192 1 980 1818 1700

Данни: Юрген Трилк

——————————————————

Прегледът беше изготвен въз основа на учебни материали в консултантската компания VFR GmbH . Написано от Елена и Бабенко за soft-agro.com

 

 

 

 

 

F

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here