Михаил Михайлов /НСГБ/ – Достатъчно ли е произведеното мляко

0

Време за прочит: 3 минути

 Преди няколко месеца от активни потребители направиха следното изказване – „Основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин”,

Преди няколко дни слушахме в предаването” Агрозона” на радио Фокус пълното  с ентусиазъм и оптимизъм изказване на  г-н Владислав Михайлов – Председател на Националнта асоциация на млекопреработвателите: Българска суровина има достатъчно/става дума за мляко/– може да се каже, че това беше и мотото на изказването. Излиза, че сме се качили вече на „млечния” Еверест с нашите малко над 600 хил.т производство на мляко и близо до 4000 кг средно годишно производство от крава

България има достатъчно суровина, за да задоволи търсенето в страната. По икономически и конюнктурни причини, когато в някои наши съседни държави има свръхпроизводство, нашите предприятия внасят суровина. Това са по-скоро минимални количества. спрямо необходимите за потребление в България, обясни браншовикът и допълни – Производството на български млечни продукти е в необходимите обеми и качество, за да задоволи изцяло търсенето в България. Не веднъж съм казвал, че българската млекопреработвателна индустрия е с много дълбоки традиции. В миналото ние сме изхранвали не само България, но и страни от съветския блок и Арабския свят. „

В това изказване има няколко неточности. Не млекопреработвателите са изхранвали страната и Съветските републики,  а млекопроизводтелите са изхранвали населението ни и захранвали износа.

Следващите цифри са от Статистиката.
– През 2019 година по данни, на млекопреработвателните предприятия, в производството на млечни продукти са вложени допълнително /разбирай внос от чужбина/ 12.4 хил. тона сурово краве мляко,  890 тона концентрирано мляко, 6 921 тона мляко и сметана на прах, 6 378 тона млечен концентрат и 657 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).
– През 2018 г са внесени 145 032 т мляко и млечни продукти.
Тези количества мляко представляват производството ни на мляко за повече от два месеца. Става така, че мандрите са помагали на чуждите фермери, когато е имало лош пазар за тяхното мляко, като са го купували, а нашите фермери са получавали ниско заплащане.
Ако искаш даваш, ако не искаш – стоиш и гледаш.

Следващото по което може да се спори, е задоволяване нуждите на страната от сирене и кашкавал.
Да са живи и здрави поляци, словаци, гърци и други, които доставят млечни продукти. Вече почти на наши цени и представете си, въпреки приказките за двоен стандарт, все още няма вносен продукт с невярно съдържание на етикета и  неотговарящи лабораторни резултати.
Това обикновено се случва при нашите млекопреработватели. Съвсем скоро  се обсъжда предложение на една част от млеопреработвателите да се увеличи значително съдържанието на вода в сиренето и да достигне над 70%. Това означава по-голям процент вода и по-малко мляко. Може би и това е била презумпцията в изказването, да се намалява млякото и увеличава водата. Това може да доведе пък  до друг проблем. Говори се, че няма да има и вода. По този въпрос все още нямаме твърдо становище на науката. Да излязат професорите и доцентите и да си кажат тежката дума. Единствено академик Балтаджиева зае твърда позиция – „преди много години, когато писахме стандарта е записано за БСС – вода 54%.

Какво показаха проверките преди три месеца.
При изискване на БДС за водно съдържание до 54% се допуска толеранс на отклонение до 62% и се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от 30) от пробите водата е над 70%.

През годините

През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%.
През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8%, през 2011 г. е 42%, а през 2016 г. е 27,8%.

Резултатът от изследването тази година е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, коментират от „Активни потребители“.

Какво още показват цифрите.
През 2019 г е произведено и преработено в мандрите, наше сурово мляко от всичките видове животни, които се доят 670 000 т. Това означава средно на глава от населението по 95 кг на човек или по 8 кг мляко на месец под формата на сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко.

НСГБ още преди пет години издигна мотото: – “Да спасим българското мляко”. Защото то ще става все по-дефицитно.
Въпросът вече не опира само до цената, която си е определено ниска. В отглеждането на крави се включват много нови изисквания за отглеждането на животните, работниците също повишават изискванията си, семейните ферми не са готови да поемат предизвикателствата, защото повечето процеси в тези ферми се реализират с ръчен труд. Пандемията също ще допринесе за кризата, а към това трябва да се добави и ръст и то не малък в цената на фуражите. Неминуемо, всичко това ще доведе до липсата на мляко.

В тази връзка НСГБ поиска да се направи анализ на ситуацията по фермите и вземат съответните мерки за подпомагане, което е наложително. Ако това не се случи, след няколко месеца ще казваме, че няма мляко.

Михаил Михайлов
Изп.Директор НСГБ

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here