Едно теле и 60 000 кг мляко

0

време за прочит: 2 минути

Във фермата на семейство на Гринсвен от Нидерландия, юницата  Вера 72 (Златна корона x Stilist x Gevels Devon)  се отелва през март 2015 г.
Раждането е тежко, вследствие на което се получават трайни увреждания в репродуктивните органи. Поради тези причини Вера все не може да се заплоди, но още дава мляко. В продължение на  2009 дни на лактация тя е дала повече от 62 407 килограма мляко.
Средното производство на ден е 31 килограма мляко с 4,99% мазнини и 4,24% протеин.

“След отелването кравата стига до 33 кг на ден, но след това повишава производството. Фермерът смята, че прави цикъл в производствената си крива на всеки 300 дни. Отначало тя дава малко по-малко, а след това производството отново се покачва. Вера никога не се разгонва отново. Мисля, че тя наследи упоритостта на баща си.  Нейната полусестра също направи дълъг лактационен период от 800 дни.

Във фермата е прието, да се бракуват крави, след като дневният добив на мляко от крава падне под 20 кг. Но тази крава продължава да дава около 30 кг мляко дневно”.

За семейството на Ван Гринсвен, което дои около 350 крави с роботи, представянето на кравата е потвърждение, че не трябва да се цели кратък интервал на отелване.

“Осеменявахме кравите след  60 дни и юниците  80 дни след отелването. Но тогава юниците често даваха твърде много мляко по време на пресушаването. Сега сме щастливи да осеменяваме юници след 100 дни. Ние също така разглеждаме наследството на родителите, доколкото е възможно”.

Източник:  сем. Гринсвен

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here