Какво става в Индия

0

време за прочит: 3 минути

С блокадата на основните пътища за достъп до Ню Делхи, стотици хиляди фермери продължиха своите едноседмични протести срещу дерегулацията на земеделието. За съжаление, през последната вечер фермерите са дали 22 жертви – починали фермери през нощта.

Премиерът  Моди увери фермерите, които са силен електорат, че правителството се грижи за тяхното благосъстояние. Реформите ще стимулират инвестициите в модернизацията на селското стопанство и те ще бъдат от полза за фермерите. Фермерите, многократно, както навсякъде по света са лъгани и не вярват в очертаното бляскаво бъдеще и искат да се върне старата система за работа в земеделието..Те иска да се отменят три закона, приети през септември, които според фермерите ще им намалят доходите, но  ще увеличат печалбите на големите земеделски корпорации. Но пък премиерът Моди твърди, че законите ще освободят земеделските производители от остарелите пазарни разпоредби и ще им позволят да получат по-добри цени на свободния пазар.

В Индия досега зърното се търгуваше на организираните от държавата пазари на едро при гарантирани минимални цени. Сега фермерите трябва да  да продават стоките си директно на частни компании без посредници.

Фермерите се опасяват от спад в цените, защото биха били в лошо положение при преговорите със земеделските корпорации .

Много земеделски производители и селскостопански работници, са затрупани от смазващата тежест на дългове. Изходът много пъти е самоубииството – както са направили  над 11 400 фермера  през 2016 г.

Селското стопанство осигурява 15% за индийската икономическа продукция и е поминък за около 58% от 1,3 милиарда жители на страната. Много фермери са под голям икономически натиск и се страхуват, че ще бъдат напълно принудени да излязат от пазара при свободна конкуренция. През 2010/11 средната големина по площ на 138 милиона ферми в страната е била 10 декара… 85% от стопанствата обработват по-малко от 20 декара земя. Като цяло тази категория представлява 45% от общата площ.

Около 10% от общата площ се обработва от 0,7% от фермите, които се считат за големи ферми с площ над 109 декара..  Най-големите 170 000 фермери обработват средно по 370 декара всяка.

Земеделието е много по-важно, когато става въпрос за заетост. През 2005 г. в сектора са работили 259 милиона души, в сравнение с 243 милиона през 2013 година. Това са  50% от всички работни места,

Фермерите имат голяма подкрепа от населението. „Освен това протестите идват в момент, когато Индия е силно отслабена от последиците от коронарната пандемия и колапса на икономиката“.

От доклада на FAZ“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here