Грижата за теленцата – важни препоръки

0

време за прочит: 4 минути

Предлагаме ви тези съвети, за да се възползвате максимално от първите 12 месеца от живота на кравата, които са от съществено значение за останалата част от живота и.

Ключови моменти са храненето с висококачествен млекозаместител, даване на достатъчно количество от висококачествения млекозаместители  максимално рано приемане на висококачествен стартер в достатъчни количества.

1. Традиционните два литра на хранене млекозаместител вече на са считани за адекватно хранене на телета. Минималното количество млекозаместител на ден трябва да е 6 л. с концентрация от 125 гр. на литър вода.

2. От третата седмица, телетата могат да се хранят веднъж на ден с 6 л млекозаместител, като се препоръчва храненето да става по едно и също време, за предпочитане сутрин.

3. Препоръчва се храненето да става с кофа с биберон пред стандартна кофа/леген.

4. Млекозаместителя трябва да съдържа 25% суров протеин (помнете, че ще получите това което дадете).

5. Теленцата хранени с мюсли, приемат повече стартер и имат по-висок прираст в сравнение с телетата хранени с гранула.

6. Старайте се стартера да бъде постоянно пресен, като зареждате само количество колкото ще изядат теленцата до следващото зареждане.

7.  Теленцата които имат свободен достъп до чиста вода, консумират и повече стартер, което води до по-добро развитие на търбуха и по-голям прираст. Уверете се, че винаги теленцата имат достъп до чиста вода.

8. Не прекалявайте с даването на груби фуражи (суха люцерна, сено, слама и др.), тъй като това ще намали приема на стартер и подуване на коремчетата.

9. Ако теленце развие диария го отделете от другите за да не ги зарази. Пробвайте веднага да установите източника на диария (бактериална, вирусна, хранителна и др.). Подавайте нужното количество електролит и не спирайте даването на млекозаместител за да не се изтощи напълно.

10. Теленцата не трябва да се отбиват, докато не започнат да консумират по 1 кг. стартер на ден.

11. Отбивайте теленцата постепенно в рамките на 7-10 дни, като постепенно намалявате млякото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here