“HL-TopMix” оод – Съвети за хранене на новородени телета през зимата

0

Задоволяването на енергийните нужди на новородените телета зависи изцяло от млякото. Затова при зимни условия е особено важно да се коригира дажбата.

“Телетата са по-податливи на студов стрес, отколкото по-възрастните животни, поради ниското количество на мазнини, което ги кара да губят телесната си топлина по-бързо.”, споделя д-р Иван Миланов, специалист по Хранене на компанията Hl-TopMix. През първите 3 седмици от живота си, телетата задоволяват своите нужди почти изцяло от млякото, което приемат. Ето защо е важно да се увеличи приема мляко през зимата, за да се предотврати изоставането в прираста и дори загубата на тегло. Два начина за задоволяване на хранителните нужди

Ето два основни начина за коригиране приема на млякото и подпомагане на младите телета да задоволят своите нужди през студеното време:

  • Увеличете количеството на млякото и броя хранения на ден;
  • При хранене със сухо мляко, увеличете количеството на млекозаместителя на литър, като се посъветвате със Специалистът по хранене.
  • „Най-добре е храненията през зимния период да са по-чести“, съветва д-р Миланов. “Не всяка ферма може да си позволи трикратно хранене на всички телета, но ако успее да го направи само за новородените, може да бъде постигнат добър резултат в този период и да се предотвратят загуби.”

Отвъд дажбата

Д-р Миланов предлага следните съвети за ефективно преминаване на телетата към зимни дажби: Време – Изберете дата, преди да смените програмата за хранене през есента и да се придържате към нея до пролетта, въпреки колебанията във времето. Едно от най-лошите неща, които можете да направите, е да променяте храненето в хода на промяна в климатичните условия.

Вода – Направете всичко възможно, за да доставите топла вода малко след хранене с мляко. Телетата ще възнаградят вашите усилия, като пият повече вода, ядат повече стартерни фуражи и продължават да имат добър прираст през зимния период.

Стартер – Дори и при студено време, обърнете специално внимание на стартерните продукти. Уверете се, че продуктът е достъпен и е вкусен, за да насърчи младите телета да ядат колкото могат повече. Специалистите от Hl-TopMix предлагат да включите в диетата на своите млади животни Комбиниран фураж за телета стартер и Panto® Kalbermusli.

Жилищна среда – чиста, суха и свободна от течения среда, с дълбоки постели и по възможност осигуряване на защитно яке, което ще помогне на телетата да запазят енергия и да насочат своите метаболитни усилия към имунната функция и растежа. Млекозаместителят – Млякото, приготвено за хранене по време на силен студ, бързо ще се охлади навън. Регулирайте съответно началната температура, за да постигнете температура на хранене на млякото от 37,8 – 40,5 градуса по Целзий. Сухият млекозаместител, съхраняван в студени условия, ще повлияе на крайната температура на хранене, когато се смеси. Регулирайте топлата вода с точен термометър, за да постигнете постоянна температура на подаване. В студените месеци много богат на хранителни вещества е млекозаместителят Panto® Kelbagold A 11, който ще осигури на вашите телета необходимите хранителни вещества.

Вижте и нашата инструкция как да приготвите млекозаместителя:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here