Коластрата – еликсир за новородените

0

време за прочит: 3,5 минути

Изключителна важна за телето след неговото раждане е коластрата. Доброто преминаване през коластреният период – който е много кратък и невъзвращаем, ще помогне за настоящото и бъдещо развитие на телето.

Публикували сме много статии за коластрата от различни автори и  ще продължаваме да публикуваме. Тези статии в много неща си приличат, но от всяка може да се научи и нещо ново.

Свързани публикации:
1. Продава се коластра
2. Добър сухостоен период-много коластра и здрави телета
3. Коластрата : нищо ново – повторението е майка на знанието
4. Защо коластрата е най-важната храна, която телето ще получи през целия си живот?

Развъдчикът има само денонощен прозорец за въвеждане на антитела в червата на телето чрез коластрата.

Така е озаглавил Питър Вити, канадски експерт по хранене на добитък, своята статия, в която говори за значението на навременната доставка на коластра за новороденото теле.

„Най-важният аспект за подобряване на здравето на новородено теле и намаляване на заболеваемостта/смърт-ността е храненето с достатъчно количество висококачествена коластра на новороденото теле, малко след раждането. Веднага след като коластрата се поеме, тя се превръща в лечебен продукт, което позволява на специализираните му антитела да си вършат работата. Антителата установяват временна имунна защита, докато постоянната телешка система не се активира на възраст от два месеца.

Всяко от тези антитела или имуноглобулини (Ig) играе специфична роля в имунитета на новороденото. Например, IgG може да действа върху патогени в животинската тъкан, докато IgM убива бактериите, които влизат в кръвта. И накрая, IgA се прикрепя към мембраните на различни тъкани, което от своя страна предотвратява прикрепването на патогенни Escherichia coli.

Високите нива на Ig в коластрата не траят дълго: след няколко дни и последващо доене, тя се връщат към нива за редовно мляко. А способността на телето да абсорбира цели имуноглобулини е краткотрайна. Чревните клетки на новородените със специализирана пиноцитна черта се заменят с по-неспецифични обикновени клетки в рамките на 24 часа след раждането на телето – прозорецът се затваря.

Практиката за поддържане на важен пасивен имунитет при новородени телета е да се храни всяко теле с 100-300 грама имуноглобулин от коластра за първите 12 часа след раждането.

Като се има предвид, че висококачествената коластра трябва да съдържа най-малко 50 грама IgG на литър, повечето експерти препоръчват да се дават четири литра коластра през първите два часа от живота и след това още два литра на възраст от шест до 12 часа.

Консумацията и абсорбцията на имуноглобулини от коластра съгласно този протокол се счита за успешна, ако нивото на IgG в телето надвишава 10 g / литър, за да се установи добър пасивен имунитет.

Като практикуващ съм свидетел как фермерите прилагат този подход. Единият осигурява достатъчно количество коластра, използвайки сонда за хранопровода, като намалява количеството коластра за малки телета по време на първото хранене до два до три литра.

Друг предпочита да остави новороденото теле с кравата през първите няколко часа от живота си, като проверява как телето се храни. След това той прехвърля бебето в чиста и напълнена със слама клетка и го храни от двулитрова  бутилка.

Въпреки някои притеснения в съвременната литература относно предаването на болестта от крава на теле, този фермер ме увери, че никога не е имал такива проблеми и изглежда майката се успокоява след раждането.

Обърнете внимание, че макар и двамата животновъди да използват различни методи за подхранване на коластра, те имат рефрактометри за тестване на качеството на коластрата.

Първият използва доста евтин черен тръбен рефрактометър.  Вторият има по-скъп цифров рефрактометър, в който поставя капка коластра в централния окуляр и получава последващо цифрово отчитане.

Поне 22 процента по скалата на Брикс и за двата вида рефрактометри съответства приблизително на 50 g / l IgG и това се счита за висококачествена коластра за младите.

Споменатите млекопроизводители и техните практики са доказателство, че няма реален заместител на висококачествена  коластра.  Тъй като имуноглобулините могат да се консумират и директно да се абсорбират през чревната стена само за много кратко време след раждането. И когато това се случи, антителата дават шанс за здравословен и продуктивен живот.

Публикувано от: Питър Вити

Свързани статии:

1. Продава се коластра

2. Добър сухостоен период-много коластра и здрави телета

3. Коластрата: нищо ново – повторението е майка на знанието

4. Защо коластрата е най-важната храна, която телето ще получи през целия си живот?

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here