Отглеждане на телетата – важен фактор за развитието на фермата

1

време за прочит: 2 минути

1. Теленцата трябва да се преместват от индивидуални боксчета към групов бокс на 5ия ден или след четвъртата седмица. Учените обясняват този феномен с това, че през втората и третата седмица от живота си нямат все още изградена активна имунна система. И всъщност пасивната имунна система с която разполагат до 4-тата седмица е най-слаба. Затова е задължително всяко преместване да става след 4-тата седмица.

2. Общоприета практика е да се практикува така наречената система 2+2 за коластрата. Или през първия час след отелването 2 литра и след 12 часа още 2 литра. Ужасно ГРЕШНО!!!! Пропускливостта на червата е такава, че след първото захранване с коластра те бързо губят способността си да приемат повече, защото организма се стреми да намали максимално възможността на приемане на патогенни колкото е възможно по-бързо. Колкото да е странно този процес на спиране приемането се стимулира основно от първата коластра. Така, че само първата коластра 3литра или 10% от теглото на теленцето са от значение и с най-голям ефект.

3. През първия месец от живота си теленцата спокойно могат да приемат по 10-12 литра мляко на ден и така можем да разкрием изцяло техния заложен генетичен материал. Има само едно основно условие: теленцата трябва да приемат млякото бавно така, че да премине в същинския стомах.
Ако подкиселяваме млякото трябва да се придържаме към рН 5.5, не по-ниско. Така поддържаме млякото чисто от бактерии и все още вкусно за теленцата.

4. Дневното потребление на теленцето от Fe желязо е 80мг.

5. Има сериозно обосновано предположение, че храненето на теленцата с маститно мляко ги прави по-податливи към развитие на мастит като крави.

6. Времето през което се развива вимето е 2-8 седмица. Това е причината храненето през тази част от живота на теленцето да е основополагаща за целия му живот като млеконадой.

7. Препоръчва се до 4-тата седмица теленцето да се храни с млекозаместител на база обезмаслено мляко. След това може да се ползва млекозаместител на база суроватка или протеин от растителен произход.

8. Общата дажба концентрат и груб фураж смесени имат много по-голям ефект от даването им по отделно. Теленцата много по-бързо преминават от мляко към суха дажба при това с по-голям ежедневен прираст.

9. Чиста и свежа вода трябва да се предостави на теленцата от първия ден. От водата теленцата се провокират да започнат много по-рано да консумират концентрат. Така преминаването им към суха дажба става по-бързо.

10. Проблемите с диария създадени от приемане на вода са единствено, че приемат вода веднага след като са пили мляко. Затова остава отворена тръбичката която трябва да достави млякото в стомаха, като избегне търбуха. Просто трябва да изчакаме 15-20 минути и да поднесем отново водата.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here