И Русия в “борбата” за месото

0

Време за прочит: 2 минути

“Имаш крава пиеш мляко”  – Имаме една такава поговорка, която често употребяваме къде на шега, къде на истина. Сега и руснаците могат да си я употребяват. След зърното, с което вече оказват влияние и на световния пазар, дойде ред на млякото. Все още резултатите са само добри, но количествените натрупвания са много. Дори вече имаме и качество – започна се и износ на млечни продукти даже и за Китай.
Сега започва и борбата за месото. В тази връзка, Русия предложи на Евразийската икономическа комисия да разгледа въпросът за въвеждането на вносни мита върху месото на говедата. Предлага се да се установи мито от 27,5% от митническата стойност върху прясно, охладено и замразено говеждо месо.

Руската страна изпрати такова предложение във връзка с премахването на тарифната квота за говеждо месо от 1 януари 2022 г. в съответствие със задълженията на Руската федерация към СТО.

В предложението се посочва, че въвеждането на вносното мито ще бъде насочено към развитието на месодайното говедовъдство в Евразия. Това ще допринесе за инвестиционната привлекателност на този сектор на агропромишления комплекс, нарастването на търсенето на говеждо месо, произведено от държавите-членки на ЕАЕС.

 Ако бъде приета съответната резолюция , митото ще бъде въведено от 1 януари 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here