Млякото – значението му за човешкия организъм

0

Време за прочит: 3 минути

Чаша краве мляко, е източник на много хранителни вещества, които трудно могат да бъдат намерени в друга напитка. Комбинирането е на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини от В комплекс и  витамин D. Също така съдържа различни минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, органични елементи и  антиоксиданти.

Тези съставки могат да действат по различни начини и да имат положителен ефект върху човешкото здраве. Неслучайно много специалисти го смятат за пълноценна храна.

В наши дни кравето мляко се предлага на пазара под различни форми, за да задоволи нуждите на съвременния човек. Тя може да бъде прясна или дълготрайна, пълна или с ниско съдържание на мазнини, но също така и без лактоза.
Млякото без лактоза е предназначено за хора с  непоносимост към лакто-за  (въглехидратите, съдържащи се в млякото).

Чрез ежедневната консумация на краве мляко и млечни продукти (2-3 пъти на ден), ние получаваме значителен процент основни хранителни вещества. Счита се, че тези хранителни вещества са от първостепенно значение за здравето и благосъстоянието на човешкото тяло.

По-долу са посочени положителните ефекти, които редовната консумация на мляко има върху човешкото тяло.

Положителни ефекти от консумацията на мляко

 • Кости и зъби

Може би най-известната полза от млякото е, че то  поддържа здравето на костите . Високото съдържание на калций, фосфор и магнезий, които са от съществено значение за костната плътност в комбинация с протеините, намиращи се в кравето мляко, прави млякото изключително важна храна не само за нашите кости, но и за нашите зъби. Да не забравяме, че почти 99% от калция в тялото се съхранява в костите и зъбите. Изследванията свързват адекватната консумация на мляко с намален риск от остеопения, остеопороза и остеоартрит. Дори млякото изглежда ни предпазва от кариес. Казеиновите фрагменти също подобряват реминерализацията на зъбния емайл.

 • Диабет

Инсулинът * е чувствителен както към синтеза, така и към концентрацията на основни плазмени аминокиселини. Следователно, както приемът на суроватъчен протеин, така и приемът на казеин ** стимулират повишаване на инсулина.

Също така, проучванията показват, че млечните протеини след хранене могат да увеличат усвояването на глюкоза от тъканите. Те също така потискат колебанията в кръвната захар след хранене, което е много важно за хората с  диабет тип II.

 • Хипертония и сърдечно-съдови заболявания

Данните от различни научни изследвания показват, че консумацията на млечни продукти има благоприятен ефект върху кръвното налягане. Поради тази причина има благоприятен ефект при сърдечно-съдови заболявания. Следва да се проучат допълнително възможните механизми, чрез които млечните продукти могат да помогнат за управлението на кръвното налягане. Има обаче доказателства, че калцият. Витамин D, магнезий, калий, фосфор, млечни протеини и биоактивни пептиди *** участват в механизмите за контрол на кръвното налягане.

 • Управление на теглото

Изследванията показват, че консумацията на мляко може да помогне за  управление на теглото.   Това може да се дължи на чувството за ситост, което може да бъде причинено от високата концентрация на протеини, открити в млякото. Млякото също е нискокалорична храна. Следователно, от една страна, това ни задоволява, а от друга, не ни натоварва с много калории.

Усещането за ситост, което се появява след консумация на мляко, води до намалена консумация на калории. Това е изключително важно за човек, който иска да отслабне или да поддържа тегло. Освен това епидемиологичните данни показват, че хората с висок прием на калций имат по-ниско разпространение на наднормено тегло, затлъстяване и синдром на резистентност към инсулин.

Следователно млякото като богата на калций храна може да помогне за управление на теглото. Голямото предизвикателство за мандрите е да убедят тези, които традиционно избягват млякото и млечните продукти, поради предразсъдъка, че угояват, в обратното. Всъщност, както млякото, така и другите млечни продукти могат да ви помогнат да управлявате по-добре теглото си.

 • Имунна система

Факторите на околната среда, стресът, но и недостатъчният прием на хранителни вещества чрез диета могат да подкопаят имунната ни система. Аргументира се, че много храни могат да засилят имунната ни система чрез биоактивните съставки, които се съдържат. Кравето мляко изглежда е една такава храна, поради съдържанието на имуноглобулини, лактоферин и лизозим, известни с ефекта си върху имунната ни система.

 • Настроение, памет, сън

В сравнение с други хранителни протеини, кравето мляко съдържа най-голямо количество  триптофан  (незаменима аминокиселина), който участва в мозъчните функции. Чрез увеличаване на приема на триптофан можете да повлияете положително на нашето настроение и сън.

 • Възстановяване на мускулите след тренировка

Това изглежда се дължи на суроватъчните протеини, които освен, че са добре смилаеми, съдържат и най-високата концентрация на важни компоненти (аминокиселини с разклонена верига), необходими за възстановяване на мускулите след тренировка.

 • Микробни инфекции

Според проучвания, различни протеини, присъстващи в млякото, имат антимикробна активност и могат да се борят с токсините и вирусите.

 • Рак

Проучванията върху животни показват, че суроватъчните протеини осигуряват защита срещу рак на червата и гърдата.

 • * Хормон, който регулира кръвната захар
 • ** Основният протеин на млякото
 • *** Хранителни вещества, открити в млякото

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here