19 причини да консумираме продукти от мляко през 2021

1

време за прочит: 3 минути

Празниците идват и си отиват и вече захапахме 2021 г. Според статистиката, отслабването и влизането във форма след празниците в втората основна цел, която сме си поставили по същото време миналата година. Точно след спестяването на пари. За щастие със запазването на млечни продукти (от мляко) в ДИЕТАТА може да постигнем и двете цели!

1. Млякото съдържа девет основни хранителни вещества, които включват:

Калций
Витамин D
Витамин А
Рибофлавин
Фосфор
Витамин В12
Протеин
Калий
Ниацин

2. Една порция мляко се съдържат 8 грама протеини, опаковани с енергия. За сравнение, трябва да изпиете една порция соево мляко (7 г протеин) плюс една порция бадемово мляко (1 г протеин), за да се получи равно количество мляко.

3. Според Milk Life, почти половината от американците получават витамин D от млякото. Една порция(чаша) от 240 г съдържа 30% от препоръчаното Ви дневно количество витамин D.

5. Млякото съдържа нула добавени захари и само 12 грама естествена захар (лактоза). (Захарта – ускорява остаряването, предизвикват затлъстяване, диабет, уврежда зъбите, венците, уврежда сърцето, заема мястото на полезни вещества, намалява силата на имунната система)

6. Витамин А, съществено хранително вещество, намиращо се в млякото, помага на здравата имунна система.

7. Мляко може да ви помогне да спестите пари! Средното домакинство харчи около 10% от бюджета си за храна. Качествените елементи в млякото ни дават чувството на ситост и енергия, което автоматично ни намаля нуждата от още и още консумация на вредните енергийни храни. Да не говорим за спестените разходи за здраве!

8. Млечни продукти като кисело мляко съдържат пробиотици, които осигуряват широк спектър от ползи за здравето. Пробиотиците в диетата могат да подсилят добрите бактерии в червата, да подобрят здравето и да намалят риска от някои заболявания.

9. Богато на висококачествен протеин, млякото помага за растежа на чистата мускулна маса.

10. Проучванията показват, че млечните мазнини в пълномасленото мляко и сиренето могат да помогнат за намаляване на риска от диабет тип 2. Затлъстяването се счита за основна причина за захарен диабет тип 2. Симптоми са прекомерна жажда, често уриниране и постоянно чувство на глад.

11. Почти една трета от Българите страдат от високо кръвно налягане. Според Dairy Good и Националния млечен съвет, консумацията на млечни продукти е свързана с по-нисък риск от високо кръвно налягане.

12. Здравословното хранене и хранителните навици помагат на зъбите да бъдат силни и бели. Млечните храни имат специфична роля в стоматологичното здраве, тъй като те съдържат уникална комбинация от специални анти-разпадащи се хранителни вещества като калций, фосфор и протеин, казеин и др.

13. Витамин D, формата хранително вещество, която се намира в млякото, помага в регулацията на клетъчния растеж и защитата от рак (помага на клетките въпреки стреса да не се изродяват при деленето, а да работят прецизно).

14. Изследванията показват, че ежедневното пиене на мляко е свързано с намаляване на прогресията на остеоартрит (загубата за свързващия костите хрущял), заболяване, което повлиява нашата мобилност и здравето на ставите.

15. Намаляването на скелетната мускулна тъкан и сила с възрастта се нарича саркопения. Това е свързано с повишен риск от падане и може да допринесе за лошото здраве. Пиенето на истинско мляко богато на протеини и редовните упражнения могат да помогнат за забавяне на загубата на мускули, свързана с възрастта.

16. Доказано е, че яденето на кисело мляко с ниско съдържание на мазнини намалява хроничното възпаление и подобрява състоянието на червата.

17. При един от трима възрастни има метаболитен синдром, набор от рискови фактори, които увеличават риска от инсулт и сърдечни заболявания. Изследванията показват, че млечните храни могат да спомогнат за намаляване на тези рискови фактори.

18. Просто направете тренировка пълноценна!!! Пийте шоколадово мляко! Това е чудесен източник на електролити, включително калций, калий, натрий и магнезий, които помагат за възстановяването им при положение, че сте ги изгубили през потта по време на тренировка.

19. Висококачественият протеин, който се съдържа в млякото, сиренето и киселото мляко, ни помага да се чувстваме по-пълноценно и в кондиция, което може да помогне при загуба на тегло от диетите.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Преди да стана студентка в София работих в млекозавода в гр. Русе и съм наясно с производството, защото започнах от пастьоризацията. Вие имате ли магазин в София за млечни продукти? За месото разбрах, че се поръчва. Трябва ли да се поръчват предварително?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here