SOFT-AGRO.COM / Въпроси при отглеждане на телета през зимата

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

SOFT-AGRO.COM / Отглеждане на телета през зимата

Нашите фермери са изключително активни при обсъждане на материали свързани със субсидии или помощи. Да не говорим, какво става в мрежата, ако не се спази графика и с един ден се закъснее с внасянето на парите по сметките. Другаде интересът към материалите свързани с отглеждане на животните е много по-голям и винаги съпътстван с много въпроси и предложения. Преди няколко дни публикувахме статията: – Отглеждане на телета през зимата

Какви са въпросите и предложенията на украинските фермери относно тази статия.

Максим – Добър ден! Много интересен материал, но за съжаление повече пропаганда. В началото на такива статии винаги е необходимо да се направи коментар за температурния диапазон, или по-скоро праговата стойност на отрицателните температури, като се вземат предвид влажността и скоростта на движение на въздуха и продължителността на тяхното действие. Снимките са избрани за същата цел. Дами и господа, следващия път, когато ви кажат, че това е снимка на нещо от Канада (краварник, плевня за телета), отворете картата на Канада в Google Maps и го помолете да покаже от къде в Канада е този метод. Например минималната температура през зимата в Отава не достига -15 по Целзий. Препоръчвам да обърнете внимание на методите на отглеждане в Швеция.

Елена Бабенко – Максим, здравей! Благодаря много за коментара. Повечето от тези снимки и информация като цяло са от Германия и разбира се зимите им не могат да се сравняват със зимите в Сибир например. Но климатът на Украйна е някъде подобен и много предприятия у нас държат телета на открито. А за северните региони – всичко е приложимо и с уговорката, че тези къщички трябва да бъдат разположени в затворени помещения. Съгласен съм с вас, че тази особеност е много важна, сега ще я добавя в началото на статията.

Гребен Леонид – Би било много интересно тези нововъведения в технологията на отглеждане на телета при „студено“ отглеждане, да бъдат придружени с реално получени показатели за растеж и специфичен разход на фураж.
За онези зоотехници-практици, които отглеждат телета по „студен“ начин, бих искал да ви посъветвам да прочетете произведенията на С. Щайман. Основните разпоредби на тази технология са разработени през 1940 г. и там е определен оптималният температурен диапазон. Най-важното е да се разбере, че фермата не отглежда полярни елени.
Защо да заменим концепцията за “студено” отглеждане. Това изобщо не означава, че е възможно да се държат телета при изключително ниски температури през зимата.
Използването на къщи за отглеждане на телета в континентален климат,  несъмнено ще позволи на всички ентусиасти от този бизнес:
– да увеличат консумацията на фураж – мляко,
– да увеличат развалянето на основните фуражи – замразено сено и комбинирани фуражи, телетата да се хранят лошо,
– да увеличат консумацията на постелки,
– да увеличат добива на вълна и подкосъм от на всяко животно,
– за отглеждане на животни с по-дебела кожа и развита капилярна система за кръвоснабдяване под кожата, която ще им позволи интензивно да се потят през лятото и да губят влага и минерали с пот.
– ще направите  допълнителни разходи за оборудване за доставка на топло мляко на телета и закупете чисти кърпи, за да изтриете телетата след пиене в студа
– през снежна зима работниците на фермата извършват допълнителни дейности по отстраняване на сняг, вместо да обръщат внимание на животните

Максим Павленко – Както винаги, готини снимки и коментари. В собствената си ферма експериментирах и с инфрачервени лампи, които по някаква причина използваме само за прасенца, но безопасността е преди всичко. Видях, че в една усъвършенствана украинска ферма НЛО се използва за загряване и изсушаване на телето възможно най-бързо. В нашата ферма не можехме да си позволим да купуваме пластмасови къщи за телета, а дървени, но това обикновено е утопия, Тогава реших да използвам големи квадратни бали от слама (100x80x40). Стените от такива бали не се навлажняват, покривът не се намокри много дълго време и ако покриете върха с дебел полиетилен  след отваряне на силажните ями, а не просто го изгорите, е достатъчно да осигурите сухота.

Василков Андрей – Здравейте! Напълно съм съгласен! И този материал още веднъж доказва, че в условията на рязко континентален климат поддържането на млечни телета е изключително неприемливо. Потвърдено от практиката – дори изсушени и отопляеми телета, поставени в стаи или специални къщи, страдат от хипотермия и умират. При някои телета областта на копитото, на венчето замръзва в леда, а ушите също. При аутопсия се наблюдава възпаление на пикочно-половата система.

Андрей – Благодаря за информацията. Преминахме към студено отглеждане през декември 2012 г.. Но сега има проблеми с изблици на болести при телета на възраст до 14 дни. Помогнете за това,  невъзможно е да установим причината сами, нашите „специалисти“ свиват рамене – „някъде има пробив в технологията“.

Олег –  Здравейте. Напълно съм съгласен с основните тези. Във фермата нямаме възможност да вкараме лампата в иглутата, така че първо изсушаваме телето с индустриален сешоар, на телетата това им харесва,  и то е напълно сухо за 15 минути.
Що се отнася до къщите, ние използваме къщички с плъзгаща се преграда. През студените нощи не забравяйте да затворите всички телета, като покриете входа със слама.

Игор Гусак – Абсолютно съм съгласен с всичко, с изключение на едно. Пишете, че „Телето трябва да бъде взето от стаята за отелване възможно най-скоро“. Вярвам, че е необходимо да оставим кравата да изпълнява процедурата, определена от нейната природа. Нека кравата ближе телето и чак тогава го отнесете. Това е от моята собствена практика.
А сега извън темата. Спомням си, когато след дипломирането си дойдох да работя като зооинженер в държавна ферма (1990 г.), започнах да въвеждам метода за студено отглеждане на телета. Това беше прието като саботаж. Но когато процентът на смъртните случаи на телета спадна от 18 на 5 за една година, специалисти от RAPO замълчаха.. И по-късно, дори на базата на нашата MTF, се проведе семинар за отглеждане на телета.

Елена Бабенко – Игор, благодаря ти! Това означава, че телето не трябва да бъде в родилното отделение с часове. Но оставянето на кравата да го лиже е задължително. Благодаря за разяснението)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here