Комфорт за телетата през зимата

0

Независимо, че вече чакаме 22 март, трябва да се знае, че зимата все още не е свършила, и най-лоша (при нашите ширини),  е през февруари и март. Така че, имаме време, ако имаме някакви пропуски да бъдат оправени своевременно.

Предлагаме ви да се запознаете със съветите на изданието Прогресивен млекопроиз-водител,  и предпазите вашите телета от настинка, ако имате някои пропуски в зазимяването и отглеждането на телетата през този период.

  1. Проверете температурата при подаване на млякото и коластра. Млякото се охлажда бързо, когато е изложено на по-ниски температури.
  2. Следете температурата на вода, която ползвате за измиване. Когато измиващата вода е студена или хладна, мастните частици и протеините се придържат към пластмасата, което води до това, че оборудването за хранене-кофички, канчета, поилки след измиването остава толкова мръсно, колкото е било..
  3. Запушете всички „дупки” в помещението – прозорци, вратите да се затварят, прагове.
  4. Проверете вентилационната система. Правилният обмен на въздух е от решаващо значение за здравето на животните. Уверете се, че отворите се затварят правилно и неможе да се създадат течения
  5. Леглата трябва да са сухи. Направете теста с коляното: клекнете и сложете едното коляно на постелята долу и се уверете, че панталоните не се намокрени. Ако коляното е влажно, то и  телето е влажно.
  6. Поставете вентилаторите, ако използвате стратегически поставени големи бали. Това може да има драматичен ефект върху комфорта на телето, здравето и производителността.
  7. Изгответе план за осигуряване на топло и сухо на новородените телета.
  8. Прегледайте програмата си за хранене. За да се запази здраво телето, когато температурите паднат, то трябва да консумира повече и по начесто храна. Има няколко начина да се дават повече твърди вещества: да се хранят по-често, да се залага по-голям обем храна, или да се увеличава съдържанието на твърди вещества.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here