SOFT-AGRO.COM / Студът, горещината и кравите

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КРАВИТЕ В СТУД И ЕКСТРЕМНИ ГОРЕЩИНИ

Зима е. Кравите се считат за толерантни към студа животни. Но наистина ли модерните „студени“ обори не са вредни за животните?

Много млечни крави днес стоят в студени помещения. Изграждането на такива обори е евтино и многофункционално. В „студените“ хамбари климатът вътре е много близък до външната температура. Но при ниски температури възникват проблеми не само поради замръзване, възниква въпросът дали животните наистина се чувстват комфортно.

ЖИВОТНИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ  ПОМЕЩЕНИЕ  БЕЗ ТЕЧЕНИЕ

Животновъдите са задължени по закон, да се грижат за необходимата защита на животните си. Когато температурите спаднат, кравата се нуждае от повече енергия, за да поддържа стабилна телесна температура. Ако кравите, през студеният сезон не са в състояние да покрият енергийния дефицит поради увеличения прием на фуражи, това води до използване на резервите от телесни мазнини. Млечната производителност също намалява, което означава, че настъпват икономически загуби.

За да може тялото да поддържа всички функции в нормален режим, телесната температура трябва да бъде постоянна. Нормалната телесна температура на кравата е от 38,3 до 38,8 ° C.
Проектът „Агроскоп“ се занимаваше с темата за отглеждането на крави в „студени“ обори. Наред с други въпроси, той изследва дали животните наистина се справят добре в такива помещения по време на продължителни периоди на замръзване. Резултатите показаха, че дори при продължителни студове няма отклонения в телесната температура от нормата. Това не се отнася до горната граница. При ниски температури навън, животните силно намаляват топлинното си излъчване.

Този проект също не потвърждава критиката, че вимето е повредено през студения сезон. Температурата на горните тъкани при животните се е променила повече от температурата на тъканите на вимето.

Експертите посочват още, че кравите могат да понасят много добре слана. Само замръзването в комбинация с висока влажност може да ги повреди. Следователно животните се нуждаят от защита от стихиите. Необходимо е да се внимава леглата, където животните почиват, да не са покрити със сняг.
Резултатите от проекта „Агроскоп“ показаха, че ако помещенията са оборудвани по такъв начин, и животните  има къде да се скрият от снега, те се чувстват добре в „студени обори и по време на дълъг мразовит период, без да нарушават благосъстоянието си.

Обяснение на термините

Топъл обор санирано помещение за животни

Студен обор :  неизолирано помещение за животни

Отворен преден  краварник : едната страна на обора е частично или напълно отворена

Отворено помещение:  повече страни са напълно или частично отворени, в краен случай има само един покрив

Помещения с естествен климат:  те включват открити обори, отворени предни страни и студени хамбари

ВОДОСНАБДЯВАНЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ

Голямо предизвикателство по време на замръзване е гарантираното водоснабдяване. Но тук, в повечето случаи, добро решение е да се изолира водопроводната система или използват затоплени поилки. За поилките с топки има голяма опасност топката на ръба на поилката да замръзне. Водата вътре няма да замръзне. В такива случаи обикновено е достатъчно да почукате по топката.

Самият тръбопровод е по-труден за разглобяване от цялата система за водопои. Но ако тя е изолирана, нагрята или в нея се поддържа постоянна циркулация на водата, няма да има проблеми със замръзването и. Системата за водоснабдяване трябва, ако е възможно, да бъде положена на дълбочина, където почвата не замръзва.

ПРАВИЛНА ПОДДРЪЖКА НА СИСТЕМАТА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ОБОРСКИ ТОР

Температурите под нулата могат да причинят неизправност на системата за автоматично отстраняване на оборски тор и трябва да се почиства ръчно. На първо място, когато пътеките не позволяват използването на мобилно оборудване. За да се избегнат повреди в системата, помагат следните мерки :

  • инсталирайте основния механизъм в защитена от замръзване стая
  • кабелът трябва да бъде инсталиран по такъв начин, че да може да бъде достъпен по цялата му дължина
  • направляващите ролки са разположени на сухи места
  • повдигащият механизъм трябва да се почиства често

При изхвърляне на суспензия в лагуна или наклонен канал е подходящ разтвор за директно изхвърляне. Но в същото време не трябва да забравяме за правилно подбраната защита за предотвратяване на инциденти. За да не се повреди оборудването за отстраняване на оборски тор или това се случва изключително рядко, е необходимо далновидно планиране и правилна поддръжка на това оборудване.

Замразените площи могат да бъдат хлъзгави и следователно опасни за животните. Редовното почистване на оборския тор и в краен случай поръсването със сол помага много за това.

ДОИЛНАТА ЗАЛА ТРЯБВА ДА СЕ ОТОПЛЯВА

Фермерите не винаги мислят за хуманното отношение към животните. Но те не трябва да забравят, че самите те често са в обора. Ето защо, особено в млекопроизводството, доилната зала трябва да бъде затворена, изолирана и отоплявана. Препоръчва се също така, инсталираната отоплителна система да отоплява помещението възможно най-бързо, но в същото време да е енергийно ефективна.
Проучванията показват, че в предприятията с отворени доилни зали без отопление, проходите са били постоянно замръзнали по време на студ. Ситуацията с отопление е малко по-добра, но много по-добра е  с изолирана и отопляема доилна зала. Деликатното място в доилната зала са входът и изходът. Измиването на доилната зала с вода може да превърне пода във пързалка. В предприятията, проучени в проекта „Агроскоп“ по време на студове в доилната зала, използването на вода е значително намалено.

Изследванията на Агроскоп показват, че в условията на планинска Швейцария отворените обори могат да работят, без да нараняват животните. В това проучване не са забравени и болни животни. Болните животни се нуждаят от повече топлина.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КРАВИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Често се забравя, че кравите са животни, които понасят добре студа, но страдат много от топлина. Производството на мляко спада значително при температури над 25°C. Ето защо, когато се изгражда обор, е важно да се намери решение, което да намали топлинния стрес върху животните.

Агроскопът препоръчва следните методи:

  • вентилация: естествената вентилация (т.е. отворени стени и билото на покрива) се грижи за охлаждане поради увеличения обмен на въздух и по-високата скорост на въздуха)
  • Сянка: Достатъчен навес за покрив, храсти и дървета осигуряват сянка. Легналите места не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина
  • водоснабдяване: трябва да има достатъчно вода както в обора, така и на пасището
  • управление: за паша на животни и престоя им в обора, трябва да изберете най-благоприятното време.

——————————————————

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here