Честит празник на биволовъдите

0

Време за прочит: 2 минути.

От много години обаче нашите биволовъди си празнуват празника на 15 януари. Така че,  Честит Празник биволовъди.

Govedovad.com поздравява всички животновъди-биволовъди, двете Развъдни асоциации и всички симпатизанти  на биволите.

Свързани материали:
Биволицата беглец
Биволите се състезават
Колко живеят биволите
Биволите дават пример

През последната година биволовъдството е единственото въдство, което бележи увеличение на отглежданите животни. Общо биволите имат увеличение по отношение на бройките с повече от 7% или с над 2000 бр в повече от миналата година, /данните са за 2019/2020г/. Голямо е увеличението на биволиците – с повече от 1000 бр или 11% и увеличение при малакините над една година с 13% в повече. Имайки се в предвид дълголетието на биволиците, това са добри цифри за в бъдеще.

Стопанствата, в които се отглеждат биволи са 318, при среден брой на биволиците 38.3 бр, докато при кравите този среден брой в стопанство е 15.6 бр. Голям е броя на стопанствата, в които се отглеждат над 20 бр. животни – 137 бр. като най-биволовъден район се оказва Северозападна България, където се отглеждат  27.5% от всички биволици, следвани от Южен централен район с 26% животни. Най-малко биволи се отглеждат в Североизточен район – 6.9% и Югозападен с 10-6% биволици от всички наличните в страната.

Другият важен въпрос, свързан с биволиците е млечността, износът на женски животни, както сме го правили преди 30 години и може би най-реалистичното – износ на сперма.

Преработеното биволско мляко обаче определено е малко, за което има и причини. Все още не могат да се нагодат мандри и фермери.
Разминаването е при цените.
Всичко това води до изтичане на мляко по други канали. Произведено е за 2019 г 4760 т. мляко, е много скромен дял към общата преработка на млякото, където биволското заема едва 0.7%.
Средните показатели за качеството на млякото са: мазнини – 6.92% и протеин 4.2% .

Биволското мляко се преработва засега в 11 мандри, които са произвели през 2019 г  2469 тона от добитото биволско мляко и смес и 305 т  – кисело мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here