Високият добив на мляко плюс дълголетието на кравите – мисия възможна

0

Общественото мнение в Германия критикува говедовъдите, че високата производителност на мляко води до намаляване продължителността на живота и здравето на животните.
След приключилия контрол на млякото, кравите отглеждани в провинция Шлезвиг Холщайн могат да се поставят в светлината на прожекторите за да се покаже,че при добро оперативно управление, високият добиви на мляко може да се съчетае и със здрави говеда.

Червеношарената Diggy отглеждана в стопанството на Франк Силвер от Байденфлит, е постигнала забележителни рекорди в своя 15 годишен живот. В наскоро приключилата и десета лактация, тя е дала 16 537 кг. мляко с 5,66% масленост и 4,10% протеин.
С тази продуктивност кравата се нарежда на първите места в Германия. Но с други показатели, като 1614 кг от мазнини и протеини тя заема първо място при Холщайна на Германия. Тази крава също влиза и в „Лигата на любовта”- това са кравите, които имат повече от 10 000 кг, произведени в живота си мазнини и протеини в млякото.

Нейния собственик Герд Северс разказва, за началото на нейното съществуване, като дойна крава в стопанството и за първото отелване на Diggy, което  не е било никак лесно – раждането на близнаци я направило много нерва, но с времето всичко си идва на мястото. Кравата е отелила дванадесет телета, два пъти – на първа и пета лактация близнаци. В момента отново е бременна.

Има и други крави, които са рекордистки по различни показатели – Например, родента през 1997 г. Zarina, която има 13 лактации с 161 226 кг мляко и е втората по добив на мляко крава от Червения Холщайн в Германия. Трета е Effect с производство от 159 764 кг мляко.
Тези крави доказват, че доброто управление на кравите, полага основите за дълго и мощно съществуване на една млечна крава.

Ръководството на Съюза в Шлезви–Холщайн е доволен от тези успехи на своите „членки” и поздравява собствениците и развъдчиците на тези изключителни крави и им желае късмет за всички оперативни задачи, които в бъдеще ще изпълняват.kanal-ARD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here