Отглеждане на телета – дискусията продължава – инж.Стефан Станев

2

време за прочит: 3 минути

Кой е инж. Стефан Станев. Повечето животновъди реализирали проекти на селскостопански обекти добре познават г-н Станев. Собственик на фирма АГРОЕКОН ООД –Стара Загора специализирана в проектиране на селскостопански обекти, животновъдни ферми, складове и силозни стопанства, навеси, нестандартно оборудване за животновъдството, биогаз инсталации.
Говедовъд

Отелване и коластрен период.
Грижите за телето трябва да започнат още в сухостойния период на кравата. Това означава осигурен уют и спокойствие на кравата, рационално хранене. 80% от всички здравословни проблеми при отелването са пряк резултат именно от грешки при отглеждането им през сухостойния период. По време на отелването кравите остават спокойни, ако могат да виждат и чуват други, познати крави. След отелването, поне за времето до отделяне на плацентата, кравата трябва да бъде в отделен (индивидуален или групов) бокс за скоро отелени крави със сламена постеля.Това позволява по- добро наблюдение на отделните животни. Не смесвайте никога скоро отелената крава с група болни животни!
В Холандия се практикува отделяне на телето от майката веднага след отелването.Изтъкват се някои важни предимства на това:
– Намален риск от предаване на болест от майката на телето. Кравите носят вируси и/или бактерии, които не са опасни за кравата, но могат да бъдат опасни за телето.
– Намалява опасността от предаване на паратуберкулоза (чрез фекалите), ако кравата не оближе телето.
– Кравата преживява по- малък стрес, когато телето се отстрани преди тя да го е облизала.
– Има възможност за контрол на приемането на коластра от телето.
– Кравата не се разсейва от телето, което води до по- висока консумация на фураж.
Организацията на коластрения период за телетата има голямо въздействие върху процента смъртност при телетата във фермата. Телетата с нисък имунитет имат повишен риск за заболяване и смъртност.Телетата се появяват на бял свят без имунитет, те нямат в кръвта си антитела. Те трябва да получат своята устойчивост от коластрата. Антителата в коластрата намаляват вероятността патогените да причинят заболяване на телето. За да се подобри качеството на коластрата, е възможно кравата да се ваксинира примерно срещу Рота- и Коронавируси. След ваксиниране кравата осигурява в коластрата антитела срещу тези заболявания и телетата автоматично ще получат по- висока защита срещу тях. Най- висока способност да усвояват антитела телетата имат веднага след раждането. Дванадесет часа след отелването тази способност е редуцирана с 50%, а след 24 часа практически телето почти не приема по- вече антитела. За това е много важно захранването с коластра да стане бързо, да се подава често и в достатъчни количества. За всеки час след раждането способността на храносмилателния тракт да усвоява антителата намалява с 10%. Желателно е да се следват следните правила при захранването с коластра:
Бързо: Направете така, че в първите часове след раждането телетата да получат до 4 литра коластра. Много важно е през първите 12 часа телето да получи 5- 6 литра, а през следващите 12 часа още минимум 1 литър.
Често: Високата честота дава възможност телето да получи по- голямо общо количество коластра.
Достатъчно: Антителата, които телето получава от коластрата през първите 16 часа след раждането си осигурават защита за 3-4 седмици. За това е важно количеството коластра, което телето е поело.Коластрата трябва да се дава при спазване на високи хигиенни изисквания. Поставяйте и давайте коластрата на телето само от чист, дезинфекциран съд. За препоръчване е в зоната, където са настанени новородените телета, да се носят отделни дрехи и обувки. Не бива да се хранят телетата с коластра или мляко от маститни крави, освен ако е пастьоризирано. Храносмилателният тракт на телето е пропусклив за бактерии и други възпалителни клетки, които намаляват приемането на антитела. Маститното мляко съдържа антибиотици, а даването на антибиотици на малко теле не е желателно. Съществува риска по-късно телето да носи в себе си резистентни на антибиотици бактерии. Пастьоризацията решава този проблем. Изследванията показват, че пастьоризация в продължение на 90 минути при 600С не променя качествата на коластрата.

“АГРОЕКОН” ООД – инж. доц. д-р. Стефан Станев

 

2 КОМЕНТАРИ

 1. Роботът за доене не е просто машина за доене! Той е част от общата система за управление на фермата. Ето какво се получава в една такава ферма: Контрол на качеството на млякото и здравето на кравата.
  При доене на кравите с робот се включва и автоматична система за контрол на качесвото на млякото. По време на доенето непрекъснато се контролира млякото от всяка четвъртина. По този начин се получава важна информация за мастит, съдържание на мазнина, белтък и лактоза, необходими за контрола на качесвото на млякото и на здравето на кравата, което дава възможност за бързо реагиране и оптимално качесво на млякото. Особено важно е ефективното контролиране на мастита. Своевременната профилактика на мастита помага за намаляване на приходите заради намаляването на млеконадоя и намалява медицинските и трудовите разходи. Системата контролира количеството на соматичните клетки в млякото, получено от всяка крава при всяко доене. Системата ще забележи всяко трeвожно отклонение и ще ви съобщи за него.По този начин имате възможност постоянно да контролирате здравословното състояние на вимената на всички крави в стадото.
  Управлявайте сами своята кравеферма.
  Където и да се намирате – в кравефермата, в офиса, на полето или в къщи – система за управление с интернет връзка ще Ви предостави пълен контрол над Вашата ферма. Тя знае точно какво става в кртавефермата и изпълнява едновременно функциите на архивар на данните, операционна система, кравар, личен помощник и на инструктор. Следващата стъпка в оптимизацията на управлението на фермата се явява адаптивния подход към кравата. Вече въпросът не е само в това кравата да произвежда по- вече мляко. Нас ни интересува как да получим най- добрите икономически показатели. Това означава да обвържем обема на производството с цените на млякото и фуражите. Системата автоматически изчислява оптималното количество концентрат и оптималния интервал между доенетата за всяка крава. Постоянният контрол позволява да се повиши рентабилността. По- голямата част от времето фермерът трябва да да прекарва със своето стадо, грижейки се за него. Но управлението на фермата не може да се определи като работа в офиса. Нито непременно е необходимо фермерът да бъде непрекъснато във фермата. Имайки постоянна връзка със системата за управление на фермата, вие по всяко време притежавате всички оперативни данни, а също така притежавате и инстроментите, които са необходими за контрол, за вземане на мерки и за подобряване на показателите на фермата – независимо по кое време и от кое място по света.
  За фермера пълен работен ден не означава „от 6 до 22“. При наличие на автоматична система за управление се променя и информацията, която му се подава автоматично. В началото тя е подавала само онази информация, която „е искал да знае“ фермерът. Сега подава с предимство само това, „което трябва да се знае“. А щом Вие знаете това, което „трябва да направите“, на Вас ви остава много време за това, което“бихте искали да направите“.Системата позволява да се осъществи така нареченото управление по отклоненията, като се намесвате в работата на фермата само там, където се налага обръщане на внимание. Тя помага да действате точно в необходимото време и на необходимото място, ще помогне да подобрите резултатите от вашата дейност, ще ви гарантира по- задълбочен анализ на получените показатели. Всичко това Ви прави по- ефективни.

 2. Интересна пастьоризация при 600 градуса!
  Много по- коректно ще е, след като не можете да изписване символи, просто да напишете “при 60 градуса”. А ако държите на прецизността, добавете “по Целзий”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here