Дълголетието при кравите

0

За годините на кравите се заговори у нас преди две години. И то не толкова за предимствата или недостатъците на старите крави, а затова, че голям брой от наличните бяха над 15  и повече години в системата на БАБХ. Това наложи и редукция на голям брой от тези крави.

Сега отново се заговори за кравите-баби, защото системата за премиране изхвърля крави над 10 години. Тази възраст не се приема от фермерите по две причини. Едната е, че в стадата има по някоя стара крава /разбирай над 10 години/, която е в много добра кондиция, продължава да ражда и да дава мляко. Също така фермерите имат крава любимка, която върви със стадото докато почине.

Никой обаче не може да ни убеди, че тези крави са плод на селекция за дълголетие. Това е един нов момент и в световното говедовъдство. Все пак това са причини, които могат да се приемат и за уважение на фермерите, че са се грижели добре за кравите и имат дълголетници.

Другата причина за недоволството на фермерите /може би и тя е с по голяма тежест/, те си я знаят много добре и не е тук мястото да се коментира това.

Относно дълголетието на кравите се знае, че най-малко живеят кравите Холщайн, а по-продължителен е живота на местните крави, Кафявата порода, Симентала и многото породи с комбинирано направление.

Една от дълголетните крави е от породата  Кафява.

Дълголетието е една от характеристиките на Кафявата швейцарска порода и важен знак за благосъстоянието на животните. Този признак винаги е бил една от целите на селекцията на Браун Швейцария. Повечето типични черти, характерни за породата, са в основата на дълга продуктивна и репродуктивна кариера.

Научните изследвания потвърдиха, че някои типични и функционални черти, характерни за породата, са тясно свързани с дълголетието. Например: доста високо и добре прикрепено виме с нормални перпендикулярни цицки, функционални стъпала и крака, както и кръст, наклонен към гърба.

Във всички страни кафявата швейцарска порода има високо средно производство през целия живот, свързано с висок среден брой лактации. В Германия Кафявите швейцарски крави остават в обора средно една година по-дълго в стадото от останалите млечни породи.

При Холщайн- 5.3 години
Симентал- 5.6 години
Кафяво говедо -6.4 години

Не случайно и броят на Кафявите крави дали над 100 000 кг мляко пожизнено е висок. От 300 до 400 крави достигат 100 000 кг мляко всяка година в Германия и Швейцария. Равно на 0,18% от популацията,  това е най-високото ниво от всички породи!

Световен рекорд на Браун Швейцария: 

В САЩ, Glad Ray EJ Paris EX 92, над 17-годишната крава е настоящият лидер в производството на мляко, мазнини и протеини с 200 506 Kг мляко, произведено в 8 лактации!

Тези данни за тази крава са в пълно противоречието на нашия проект за условие за премиране – теле на година от крава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here