При ниски температури телетата не растат

1

Когато на телетата им се дава  да пият 2,5 литра мляко или млекозаместител при температура под 10 градуса два пъти дневно, те ще оцелеят,  но те няма да растат.

Есента  и най-вече зимата, са винаги трудни  периоди  по отношение на отглеждането на теле. Освен трудното управление на стабилна  температура  вътре в обора, външната  също играе важна роля. Сега, когато температурите намаляват, съветът е да се увеличи даваното количество мляко. Според експертите, връзката между храната и външната температура понякога се подценява.

 При температура под 15 градуса вече трябва да се мисли за предоставяне на допълнителна енергия, която да подпомогне вътрешното затоплянето на телето. Като правило , допълнителната енергия се увеличава с 2%, за всеки градус при температура под 10 градуса. По този начин се поддържа и растежа.  Когато телето расте, то също така произвежда повече топлина и може да понесе по-ниските  температури по-добре. Освен това животните имат по-голяма устойчивост на температурни колебания.

В допълнение, към ролята на храненето, съветниците също така изтъкват важността на количеството слама в боксовете на младите телета. Подът на клетката или  помещение то не трябва да бъде само сухо, но пък да е дебело застлано със слама. Това е гаранция, че телето може да задържи топлината по-добре.  Има и проучване на Университета в Уисконсин (САЩ), в което е показано, че “доброто легло” оказва влияние върху процента на заболявания на дихателните пътища при даден процент бактерии във въздуха.

Накрая не трябва да се забравя вентилацията на въздуха в помещението, за прясната и не заледена вода смятаме, че е обидно да споменаваме.

Говедовъд.ЕЮ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here