Хармке най-старата крава

0

Време за прочит: 1,5 минути

 У нас, дебатът за годините на кравата, не е приключил, но в Нидерландия управителят на ферма за отглеждане на крави е дал достойната почивка /пенсиониране/ на кравата Хармке.

Тя е известна като най-старата крава в Нидерландия. След като е дала продукция от над 135 000 литра и 14 телета, 24-годишната дама има специално място във фермата.

Хари Сол управлява млечната ферма с 200 млечни крави, 110 млади животни и общо около 130 хектара земя. Във фермата му се произвежда  средно 10 742 килограма мляко от крава с 4,44% мазнини и 3,66% протеини.
Съвременната компания е оборудвана с пристройка към обора и три нови доилни робота от миналата година.  Просторният обор, с достатъчно храна, вода, светлина, чист въздух, и пространство – е рай за кравите. Стадото се движи тихо през обора под зоркия поглед на 24-годишна щастлива дама, която е вече пенсионерка.

Кравата си заслужи добрата пенсия. Тя е 75% холщайн-фризийско (HF) и 25% фриз-холандско (FH) . Хармке е привлякла вниманието към себе си през 2009 г., когато достигна границата на производство от 100 000 литра. Впоследствие тя постигна още един специален рекорд с производството на 10 000 килограма мазнини и протеини.

Хармке се радва на добри условия. Тя лежи княжески в просторна сламена кошара. “Поне тук тя има шанса да застане на крака спокойно и добре”. Защо кравата е толкова силна .„Това се дължи на правилните гени (Marconi x Sunny Boy) и качеството на фуражите в комбинация с правилните съвети от специалистите.”

„Най-важното за мен е да се занимавам с устойчиво земеделие. Непрекъснато подобряваме компанията и я усъвършенстваме, така че добитъкът да има най-доброто място и по този начин продължителността на живота се увеличава. Това ме прави щастлив фермер ” – казва управителя.

източник:trouw.nl

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here