SOFT-AGRO.COM / Диария при телетата

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:
Диария при телетата
Диарията все още е основната причина за смъртта при телетата и икономическите загуби в производството на мляко. Многобройни проучвания показват, че повече от 60% от смъртта на телета настъпват именно в резултат на тяхната диария. За да се подобри ситуацията, важно е всяка отделна ферма да определи причините за това заболяване.

ПРИЧИНИ ЗА ДИАРИЯ ПРИ ТЕЛЕТАТА

Най-честите причинители на диария при телетата са бактериите от семейство E-coli, вируси и криптоспоридий. Освен това, разполагайки с информация за това в кой ден от живота, животното се е разболяло, е възможно с голяма вероятност да се определи причината за заболяването

Ако телетата получат диария на 1-ви или 2-ри ден от живота си, тогава причинителят най-често са коли бактерии, които заразяват животното незабавно. Ако телетата имат диария на първия или втория ден от живота, тогава причинителят определено е колибактериите. Най-честите причини са: лоша хигиена в родилното отделение, недостатъчна чистота при телетата (особено през зимата, когато не е възможно да се измият боксовете добре). Причината може също да е, че коластрата, която телето е получила, е с лошо качество. Многобройни проучвания показват, че често до 50% от цялата коластра, която се храни във фермите, е с лошо качество. Причини за некачествена коластра: неправилно хранене на кравите през сухия период, болести при кравите, коластра от юници.

 – Ако диарията при телетата се появи на 5-ия, 6-ия, 7-ия ден, тогава причинителите могат да бъдат не само колибактерии, но и вируси.

 – На 9-ия ден причината за диарията може да бъде и трите патогена.

 – По-вероятно е диария на 10-ия ден или по-късно да се появи при телета поради Cryptosporidium.

В зависимост от патогена, има различен подход за отстраняване на причините:

Колибактерии: хигиена, орална ваксина, подкисляване на млякото

Ако телетата развият диария във фермата, веднага след раждането, първата стъпка е да се осигури хигиена, започвайки от родилното отделение.
Лечението може да бъде с ваксина, която се инжектира в устата на телето веднага след раждането.
Методът за хранене на телетата с ферментирало мляко се е доказал много добре в борбата с коли бактериите, тъй като в този случай коли бактериите не могат да се размножават в тънките черва.

Вируси: Грижа за имунитета на майката

Ако основните причинители на диария при телетата са различни вируси, тогава е необходимо да се осигури производството на антитела срещу тях в тялото на майката. Кравите се ваксинират, благодарение на което телето ще получи имунни тела с коластрата на майката, за борба с вирусите. Много е важно да се гарантира, че след раждането телетата действително получават достатъчно количество от тази конкретна коластра.
Колибактериите обикновено много бързо се свързват с вирусите.

Криптоспоридий: хигиена

За да се премахне диарията, причинена от криптоспоридия, е необходимо да се подобри хигиената във фермата. На първо място, за да се намали вероятността от предаване на патогени чрез оборски тор, когато телетата влизат в контакт помежду си, телетата и хората, и чрез клетките в които се държат телета. Колибите за телета трябва да бъдат чисти и сухи, преди да се настанят новородени телета. За по-лесно почистване кабините трябва да се поставят на равна земя. И ако има възможност – от време на време къщичките трябва да се преместят на друго място.

Клетките  трябва да се измият и дезинфекцират преди настаняването на телето..

Как става почистването на къщичката. Преди почистване на оборския тор, залейте го с топла вода и го оставете за 1 час, за да омекне. След отстраняване на оборския тор, къщичката се измива с помощта на почистващ препарат в топла вода. Самото измиване да става водна струя под високо налягане.

Дезинфекция на телешки къщички: подготовката е важна. Много е важно да изберете правилния хигиенен продукт, неговата концентрация, количество и продължителност на действие. Температурата на околната среда също е много важна, тъй като повечето лекарства могат да се използват, започвайки от температура от + 15 ° C.

Следващата диаграма показва ефективността на различни хигиенни мерки. Ако къщичката  се почисти от старите отпадъци преди добавяне на слама, нейното замърсяване с бактерии ще намалее с 10%. Измиването на къщичката ви позволява да се отървете от 70% от патогенни микроорганизми.

В допълнение към хигиената на клетките, трябва да запомните и чистота на кофите за мляко. Тук са възможни два подхода: уверете се, че една и съща кофа се използва за едно и също теле по всяко време. Или след всяка употреба измивайте кофите старателно и варете бибероните два пъти седмично.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ТЕЛЕТА С ДИАРИЯ

При диария от организма се отделят много течности и соли. Следователно тяхното попълване е наложително, тоест храненето на телетата с електролитна напитка.  Не спирайте  храненето на телетата с мляко. В крайна сметка, за да поддържат теглото и имунната система, животните, особено когато са болни, се нуждаят от достатъчно количество енергия.

В зависимост от тежестта на заболяването (лека диария, умерена диария, тежка диария), телетата се нуждаят от различни количества течности на ден (Таблица 1).

Таблица 1. Нужди на телетата за течност 

Животно Нужда от течност
Здраво теле около 10% от живото тегло, т.е.
4-4,5 литра на ден
При лека диария + 1,5 литра на ден
Със средна диария + 3,5-4 литра на ден
С тежка диария + 4-8 литра на ден

Много ферми, познавайки проблема си с колибактериите, дават електролит на всички телета от втория ден от живота.
Например:
– мляко се пие в 8 часа сутринта,
– в 10 часа сутринта всички животни получават 1-1,5 литра електролит.

По това време животните вече са жадни, те сами отиват до кофата с електролит и го изпиват. Предимството на този метод е, че така телетата се запознават с вкуса на разтвора и в случай на диария по-късно го пият с желание. В допълнение, лека диария често може да бъде пренебрегната, това не трябва да се случва и да се гарантира да получи необходимата течност.

 – ако телето изпие целия електролит, след обяд, след хранене, може да се предложи отново.

През лятото, при горещо време, телетата се нуждаят от повече течност – и електролитният разтвор също е добра помощ в този случай.
Ако диарията при телетата е по-тежка и те получават мляко, например, в 8, 12 и 16 часа, тогава в 10, 14 и 18 часа пият електролит (обикновено това са готови препарати, произведени в индустрията).

Препоръки за състава на общ перорален електролитен разтвор:

 
80-120 mmol/l Na Например на литър
10-30 mmol/l +К 3,5 гр NaCl
50-80 mmol/l щипка соли 2,5 гр NaHCO­3
100-150 mmol/l глюкоза 1,5 гр KCl
препоръчваме – ВОЗ 20 гр глюкоза

Електролитният разтвор може също да включва млечнокисели бактерии, ароматизатори, витамини (витамин С е особено важен, който повишава имунитета. Въпреки че телето получава електролит, то все още може да има диария (понякога до 4 дни). В такива случаи е необходимо да се измери температурата. Ако се повиши (или намали), са необходими лекарства.

Също така е необходимо да се осигурят на животните по-“удобни” условия по време на болестта. Телетата, които са изложени на течение, бързо замръзват. За по-бързо възстановяване те трябва да бъдат пренесени в стая (ако се държат на открито) или да се окачи лампа над тях. Можете също така да ги покриете с одеяла.

Автор на статията Елена Бабенко за soft-agro.com

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here