Млечните телета са естествени оптимисти или песимисти, точно като нас

0

Някои телета са естествено оптимистични или песимистични, както и хората, е установено ново проучване на Университета в Британска Колумбия.

Признаването на тези индивидуални различия в личността е важно, за да се гарантира, че животните се третират добре, казва професор Марина фон Кейсерлинг, който е ръководил изследователския екип от програмата, за хуманно отношение към животните, на UBC във факултета по земни и хранителни системи.

“Понякога се изкушаваме да виждаме само стадото, въпреки че това стадо се състои от различни индивиди, които се справят различно със стресиращи събития”, каза проф. Фон Кейсерингек. “Важно е да се разгледа гледната точка на индивида, защото дори и условията да са добри, средно някои животни все още могат да страдат”.

За да преценят оптимизма и песимизма, изследователите създадоха експеримент с участието на 22 телета. Преди да започнат експеримента, те обучиха телетата, за да разберат кой от изборите им ще доведе до награда.

В тренировките всяко теле влезе в едно помещение, където  намери стена с пет дупки, разположени в хоризонтална линия. Дупката в единия край съдържаше мляко от бутилка, докато дупката в противоположния край съдържаше само празна бутилка и подаваше въздух в лицата на телетата. Телетата научили бързо, коя страна на помещението съдържа наградата  – мляко.

След като бяха обучени телетата, изследователите поставиха бутилки в един от трите междинни отвора, така че телетата не можеха да бъдат сигурни дали ще получат мляко. Изследователите прогнозираха, че най-оптимистичните телета ще се доближат до бутилката, дори ако са разположени близо до мястото, което преди това им подаваше въздух. За разлика от тях, най-песимистичните телета биха избегнали приближаването на бутилка в междинните отвори, дори и да са били близо до награденото място.

Телетата варираха в отговорите си, но отделните телета останаха последователни в избора си и го повтаряха на всеки три седмици. Изследователите стигат до заключението, че песимизмът е последователна индивидуална черта, а не само резултат от временни настроения или емоции.

“Телетата, които са по-страхливи, също така са по-склонни да гледат чашата наполовина празна”, казва проф. Фон Кейсеринг.

“Следващата стъпка в нашето изследване ще бъде да разберем какъв тип условия на отглеждане спомагат да се гарантира, че дадено животно има добър живот”, добави професор Фон Кейсерингек. “Например, по-песимистични телета може да изискват различни видове жилища и мениджмънт, отколкото в момента предлагаме.”
източник:christianpost

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here