Пресушените крави се нуждаят от пълен комфорт

0

Публикуваме съветите на ветеринара Брайън О’Донъл относно отглеждането на пресушените /или т.н сухостойни крави/. Всъщност няма нищо по различно което съветват нашите специалисти, но нека прочетем какво съветват португалските говедовъди:

На пресушените  крави трябва да бъде осигурен пълен комфорт по всяко време, така че, да се гарантира успешното отелване.Това включва осигуряване на адекватно по размер място, плюс достатъчно хранителен фронт и постоянен достъп до вода. Голямо внимание трябва да се обръща при въвеждането на нови животни към сухостойната група крави, така че да се сведат до минимум нивата на стрес за всички животни, които са в групата. Преди самото отелване, кравите трябва да се поставят в добре почистени и дезинфекцирани клетки или места, които са в пряко съседство с останалите  сухостойни  крави,  за да се сведе отново до минимум стреса.

Доктор О’Донъл е член на екип от професионалисти и той съветва, че осем седмици е оптималният период за пресушаване на млечната крава преди отелването. Кравите трябва да се сканират по време на средата на бременността, за да се уверим в тяхната точна дата на отелването. Защото само датата на осеменяване не е достатъчно точна. В подготовката за предстоящото заплождане има няколко приоритети за управление .

Кравите трябва да имат висок прием на сухо вещество.
Здраво виме и здрави копита на животните също са важни.

Ако една крава има проблеми с това, тя ще консумира по-малко фуражи и ще се запложда трудно. Кравите, които са имали родилна треска след отелването, неизбежно ще се окажат проблемни.

Изборът на бик също е важен фактор при заплождането и отелването на кравите.

Използването на бици, от които се получават големи телета трябва да се избягват при заплождането, защото последствията в много случаи са фатални за кравата и в най-добрия случай имаме закъсняване на следващото заплождане.

Източник: Земеделски стопанства/Португалия

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here