Говедовъдство в бъдещето – как ще стане

0

Как ще изглежда говедовъдството в бъдеще.
Въпрос по който въобще не говорим. То няма и как. Не можем да си решим безбройните проблеми в най-тежкия сектор от животновъдството – говедовъдството. Няма време или по скоро желание от никой, за провеждане на дебат за това говедовъдство, какво се случва, какво трябва да се прави, за да има някакъв резултат. Например да стигнем средна млечност от 5000 кг мляко от крава. Независимо от това, че нашия сайт винаги е държал на максимата „бъдещето е днес“, трябва да си признаем, то – бъдещето е вече доста далеко от нас.

През последните години непрекъснато сме „заливани“ от най-различни новости, иновоации, електронно управление  и още куп подобни, със сложни думи и въведения. Може би, се чака да си оправим идентификацията на животните и тогава да се почне работа по Говедовъдството в бъдещето.

Говорим за прогресивна механизация, компютаризация на земеделието и управлението му в киберпространството. Това вероятно някои го правят и е удобно за земеделските производители. За да се прави обаче се искат знания. Ето защо производителите на мляко и говеждо месо трябва да бъдат систематично обучавани.  От една страна, науката носи невероятен напредък и от друга страна е много опасно. Започваме да пресичаме определени граници, без да имаме  достатъчно  знания по тази тема.

Биотехнологията и генетичното лечение са не новост, а все още научна информация за нас. В много държави от нашия хал това става все по популярно и фермерите започват да осъзнават, че тези новости са вече необходимост

Все по-малко хора работят в селското стопанство и произвеждат  храна, защото  все още  имаме нужда от тази храна.  Днешната хранителна система се основава на здравословен протеин и въпреки различните възгледи, тя се поддържа главно от протеини с животински произход. Тази система ще доминира в близко бъдеще при храненето на човечеството.  Изкуствените храни са вече на прага, но засега трудно ще го „прескочат“. Непрекъснатото увеличаване на населението поражда необходимостта от увеличаване на производството на храни

Опитваме се да подобрим животните чрез генетични методи, да умножим техните генетични стойности или да поддържаме фенотипни черти.
Правим ли това.
Засега не.
Това означава, че трудно ще влезем в бъдещето.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here