Най-добрите в света! Това са Кафявите.

3

С тези думи започва разказа си един немски фермер, отглеждащ кафяви крави. Не е тайна, че отглеждащите кафяви крави и Симентал са големи фенове на породите и макар и консервативно, държат много на тях. Дори при фермерските сбирки избягват да се срещат с развъждащите Холщайн. Може би, новите виждания за дълголетие на кравите е изиграло роля.

Скоро поместихме материал в тази връзка, където се вижда, че най-голямо е използването на Кафявите крави – 48 месеца и с пожизнена млечност от 29 779 кг. Погледнато икономически, може да се окаже, че те са по рентабилни от Холщайна.

Разбира се, че най-добрите крави са от породата Кафяво говедо. Какви са аргументите на фермера. – Нещата обаче с новите изисквания се променят и аз съм убеден, че имаме една от най-модерните породи Braunvieh, в нашите обори. Защо мисля така.

Балансът е това, което е от значение!

кафяво алпийско

Ако се сравни Кафявата порода с породите Симентал и Холщайн, ще видите, че кафявата порода е тази с най-голямо равновесие. Кравите са (все още) не прекалено големи, не прекалено слаби и не прекалено тежки. Балансът е нещо изключително важно по отношение на устойчивостта. Холщайна е по-добър на първа лактация в сравнение с Кафявата порода. За много от говедовъдите това е и причина да започнат да променят породата. Но ако сме честни, трябва да признаем, че това превъзходство на първото представянето носи и много недостатъци.

Постиженията на Холщайна са силно свързани с размера. Една голяма крава има по-голяма храносмилателна система и може да яде повече. По-високият прием на храна автоматично означава повече мляко, когато кравата е генетично конструирана. Размера има и икономически ограничения, тъй като, изискванията за опазване на големите животни са много, а големите животни във всички части на обора са много по-трудни за отглеждане от средните животни. Средната крава от Холщайн вече е твърде голяма за повечето млекопроизводители.

кафяво американско

Всичко това вече води и до кръстосването и вече има кафяви швейцарски крави в черно и бяло: по-малки, по-здрави и високо ефективни, въпреки по-ниската производителност. Много страни вече имат свои програми за развъждане, а кръстосването с Джърси играе ключова роля. Набляга се и върху ефективността на фуражите. В някои страни се изчислява развъдна стойност на фуражите. Например в Швейцария от 88 налични национални и международни бикове от Холщайн , само 5 са леко положителни в тази характеристика.

Вярно е, че кравата от породата Холщайн дава повече мляко, но тя се нуждае от много и специална храна. Мазнините, пропиленгликолът, карбамидът и киселинните соли са стандартни в много високопроизводителни дажби, да не говорим за големи количества от внесена соя и много концентрирани фуражи.

Много от тези храни са все още разрешени и концентрираният фураж е евтин, но ще остане ли такъв? Във всеки случай, тъй като населението на света продължава да се увеличава и свързаните с климата неблагополучия през последните години по отношение на растениевъдството, дължащи се на засушавания и наводнения, се засилват, и това неизбежно ще се увеличи и цените на зърното. Девизът е все още: затворете очи и „карайте” на пълна газ!
При Симентала това важи в още по-голяма степен. При по-ниска мощност изискванията за поддръжка са още по-високи. Досега тази порода е нямала проблем с по-високата цена на месото и по-добрите цени на телетата. Но какво ще стане, ако в бъдеще повече хора ограничат консумацията на месо или напълно да се откажат от него? Едно нещо е сигурно, че мускулната маса на млечната възрастна крава е само едно – баласт! Баласт, който „изгаря” много добре храната и ограничава движенията и намаля „пътеките” за раждане. Всяка крава се коли само веднъж, но се дои ежедневно.

Govedovad.com

 

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here