Европейската федерация на кафявите говеда

0

Европейската федерация на кафявите швейцарци е създадена в Люцерн (Швейцария) на 10 май 1964 г. В момента в нея членуват  12 страни: Австрия, България, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения, Испания, Швейцария, Турция, Великобритания и Украйна.

Целта на федерацията е да насърчава развитието на породата чрез обмен на информация и практически знания между страните-членки и институциите, занимаващи се с научно-техническо насърчаване на животновъдството.

Средствата за постигане на тази цел са:
– Хармонизиране на линейното описание и класификация
– Общо обучение на съдиите
– Общи методи за генетична оценка, включително общ индекс на стойностите
– Общо популяризиране на кафявата швейцарска порода
– Обща система за деклариране на наследствени дефекти и обща банка данни
– Координация в областта на родословната книга
– Обща изследователска работа
– Организиране на международни състезания (Европейско първенство на кафяви швейцарци) и международни конгреси (Европейска конференция на животновъдите на кафяви швейцарци)

 През последните години генетиката е водеща в селекцията и кафявите успяха да се включат и реализират проекта Intergenomics. От август 2011 г. проектът предоставя на членовете актуални геномни оценки на майките, въз основа на съвместен анализ на всички генотипове, събрани в цяла Европа. По-късно Канада и САЩ официално се присъединиха към проекта, правейки Intergenomics единственият пример за световно сътрудничество в вълнуващите нови геномни полета.

Проектът Intergenomics предприе още една важна стъпка през 2014 г. Страните партньори споделяха до тази дата само генотипа на бикове, тествани с потомство. Целта беше да се получи възможно най-широка референтна популация: около 6000 бика в момента!

След новото споразумение, подписано на 16 април, партньорите също споделят генотипирането на на всички млади бикове. Държавите (Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада), вече могат да изчисляват геномни развъдни стойности на всички чуждестранни млади бичета, които са генотипирани в целия свят, със същия метод и същите скали като техния национален индекс.

Това споразумение стана възможно благодарение  на доверие между страните партньори. Това значително подобрява прозрачността и точността на индекса на младите бичета, независимо от страната на произход. Това е голям напредък за интереса на породата и все по-силен генетичен прогрес!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here