Конкуренцията при хранилката и поилката

0

Време за прочит: 2,5 минути

Когато се проектират или управляват съоръжения за млечни крави, трябва да се има предвид въпросът за конкуренцията между животните. Кравите, които трябва да се конкурират за ресурси като храна, вода и място за почивка, са подложени на по-голям стрес и могат да претърпят загуба на производство и да имат здравословни проблеми, поради тази конкуренция.

Изследванията показват, че кравите, хранени на ясла или хранителна пътека, обикновено консумират сухото си вещество ежедневно в продължение на 3 до 5 часа на ден, разпределени между 7 до 12 хранения на ден. Увеличаването на приема на сухо вещество може да се постигне с по-често хранене за по-дълъг престой при хранилката. Когато обаче кравите трябва да се състезават, за да намерят място на хранилката, същото изследване показва, че те консумират по-малко по-големи порции, поради намаленото време за хранене и тормоза, който упражняват кравите до нея или зад нея. Тоест случва се обратното на това, което искате да правят кравите, за да увеличат максимално приема на сухо вещество.

Какво може да предизвика конкуренцията? 

Първото нещо, което трябва да се направи  е лесно изпълнимо – да се наблюдава храненето на кравите.Въпреки, че дълго време правилото за необходимо място за хранене беше 60 сантиметра на крава, ако разгледаме съвременните крави от Холщайн, лесно можем да видим, че те са с няколко сантиметра по-широки от другите породи. За да могат всички крави от групата да се хранят удобно едновременно, мястото за хранене трябва да е по-близо до 70 до 75 сантиметра на крава.

При храненето не трябва да смятаме, че мястото за хранене не е единственият фактор. Това е комбинация от пространство за храна, дизайн на хранителни площи, наличност и достъп до фуража, заедно с управлението на храните. 

Повърхността на коритото или хранителната пътека трябва да се почиства лесно и да се поддържа чиста. Силажът е кисел и причинява ерозия върху бетонни коритни повърхности. Повърхности като плочки, неръждаема стомана и дори някои добавки за бетон са устойчиви на киселини и ще поддържат повърхността на коритото гладка след години на употреба. 

Друг важен фактор е т.н бариера, която не позволява на кравите да влязат в яслата или на хранителната пътека. Тази бариера трябва да позволява на кравите да имат лесен достъп до храната пред себе си. Кравите  упражнят 225 килограма натиск върху бариерата, за да достигнат фуража. Ако имате дизайн на стълб и релса, релсата трябва да е достатъчно висока, за да могат животните лесно да стигнат под нея, за да се хранят. Тази височина обикновено се определя на 120 сантиметра над предните крака на кравите и на 10 до 20 сантиметра пред бордюра за фураж. Главите трябва да бъдат наклонени напред с 15 до 20 градуса, за да се осигури по-добър обхват и комфорт. 

Фуража трябва да е на разположение за кравите, а кравите трябва да са на разположение за храна най-малко 21 часа в денонощието. Осигуряването на пресни фуражи няколко пъти на ден, също ще мотивира хранителната активност. Важно е храната да се държи в обсега на кравата, като се изтласква към кравите, когато е необходимо.

Не забравяйте, че една от най-важните хранителни съставки за млечните крави е водата. Водата представлява 87% от млякото, а питейната вода отговаря на 80 до 90% от общите нужди на кравата от вода. Поилките трябва да имат голяма открита повърхност за пиене, водата в тях трябва да е от 70 до 80 сантиметра над пода, да имат минимална дълбочина от 7,5 сантиметра, да имат капацитет от 110 до 190 литра и ако две или повече крави могат пийте едновременно, имате нужда от минимална скорост на пълнене от 38 литра в минута. 

Необходимо е да се осигури достъпен фронт за пиене от 7,5 до 18 сантиметра на крава в групата, с най-малко две поилки на група и поставени на максимално разстояние от 18 до 24 метра. Също така е важно да разположите тези поилки на местата, където кравите остават най-дълго в навеса.

Ако проектът и / или неговото управление на съоръжения за производство на мляко ограничава достъпа на кравата до ресурси като храна и вода, вие неизбежно ограничавате производството.
Например за сравнение,  конкуренцията  във футболен мач колкото и да е голяма, тя не е по-голяма, отколкото при кравите от млечна ферма.

* Въз основа на статията” Състезание в обора за млечни крави”, от Джон Тайсън.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here