Защо отглеждаме Кафявата порода

0

Време за прочит: 1,5 минути

Кафявата швейцарска порода, е порода с двойно предназначение, ориентирана към мляко. Производството на мляко перфектно балансира качеството и количеството. Породата е гъвкава и може да адаптира производствените си нужди към наличните фуражи. Освен това производството на мляко е устойчиво през цялата лактация.

Най-добрата комбинация от произведено мляко

Кафявите Швейцарки са  млечна порода, която се нарежда при млечните породи крави по количество мляко след Холщайн. Със средно производство от 7080 кг, Brown Swiss е много конкурентна по отношение на обемите.

Освен обемите, Brown Swiss перфектно балансира количеството и качеството и предлага най-добрата комбинация от произведено мляко. Всъщност кафявото швейцарско мляко има добавена стойност благодарение на съдържанието на мазнини около 4% и високото съдържание на протеини около 3,5 до 3,8%.

В страните, в които системата за плащане на мляко отчита съдържанието на протеини и мазнини, кафявото швейцарско мляко предлага печалба до 5 цента повече на литър.

Ползи за производството на сирене и здравето на хората

Кафявото швейцарско мляко е благородна суровина за производството на качествени продукти, особено сирена. То допринася за репутацията на различните сирена в Европа благодарение на качеството си. Високото съдържание на мазнини, е от съществено значение за вкуса на сиренето. Кафявото швейцарско мляко е известно основно с високото си съдържание на протеини.
Показател за качество на млякото, е съотношението М.В / П,  трябва да бъде равно или по-високо на 1,15 за правилното развитие на сиренето. Със съотношение 1,22, Браун Швейцария се позиционира във водещото трио от подходящи породи във Франция след Монбелиард (1,18) и Симентал (1,19), и преди Нормандското говедо (1,23) и Джърси (1,45).

Университетът в Парма в Италия подчерта значителни разлики в състава на млякото между породите в полза на кафявата швейцарска порода:
– Високото съдържание на фосфор (+ 8%) и калций (+ 7%) в сравнение с Холщайн
– По-ниско съдържание на хлориден йон
– Съдържание на високо съдържание на казеин в каппа ВВ: 70%

Съдържанието на казеин и особено Kappa Casein BB прави кафявото швейцарско мляко много подходящо за производство на сирене с по-висок добив. В университета в Парма се измерва разлика от + 16% от добива на сирене при производството на пармезан. Също така, със 100 кг мляко, Brown Swiss произвежда 8,83 кг сирене Чедър срещу 7,80 кг за Холщайн.

От друга страна, резултатите, получени в Швейцария и Италия, показват, че подсирването е по-бързо, изварата се втвърдява по-бързо, е по-последователна и по-устойчива.

 На практика кафявото швейцарско мляко води до по-висок добив на сирене, лесна обработка и висококачествени продукти, оценени и от органолептична гледна точка.

Постоянство
Производството на кафяво швейцарско мляко е стабилно и доста еднакво през цялата лактация, без екстремни пикове на производство. Това улеснява управлението на стадата и опростява управлението на храненето.

 Една от силните страни на породата е дълголетието, което води кафявите швейцарци до 3,5 лактации средно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here