Престижна награда за говедовъд

0

време за прочит: 1,5 минути

Фондация „Еврика“ всяка година връчва награди, на млади хора, за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности.

На-напред искаме да поздравим организаторите на наградата ЕВРИКА, за избора на говедовъда Виктор Гичев да стане носител на наградата за млад фермер. Обикновено организаторите робуват на мега фермери или групировки и те получават наградите. В тазгодишното издание, както вече казахме, наградата за млад фермер е дадена на редови фермер. Човек, който ежедневно е в обора, при кравите и съответно резултатите във фермата са отлични. Брат му, който е и ветеринарен лекар, също има големи заслуги за просперитета на фермата. Нещо повече. Това е втора награда за говедовъдите през последните три години, което означава, че те работят, вървят напред и са достойно оценявани от обществото.

Фермата се намира в с. Боерица, Ихтиманско, изградена е  по мярка 4.1. и първите животни влизат в нея през октомври на 2017 година. Отглежда се чистопороден Симентал, внос от Австрия. Доенето се извършва в доилна зала. Осеменяването е изкуствено с високопродуктивни бици от Австрия, Германия и Франция. Стадото наброява около 100 глави и е под селекционен котрол от началото на 2018 година  към Развъдната асоциация на Монбелиард и Симентал за България.

Тази година лауреатите на наградите на Еврика са:

  • за постижения в науката – Ана Колева за дисертационен труд на тема „Синтез и химични трансформации на кумаринови производни”.
  • за млад изобретател – Елена Кръчмарова като съавтор на изобретението „Анти-гама мутантен протеин срещу ендогенния човешки гама интерферон“
  • за млад мениджър – Мирослав Мирославов, основател на OfficeRnD
  • почетен диплом за млад мениджър – Боряна Узунова, основател на Kool and Konscious; Impakt_ID; NOLD
  • за млад фермер – Виктор Гичев

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here